Tornaveu
Una panoràmica de la sardana a Barcelona

El llibre ressegueix l’evolució de la relació de la sardana amb Barcelona, des de l’arribada a la ciutat a mitjans del segle XIX, quan es percep com una dansa de moda que es balla a l’Empordà, fins als nostres dies. El llibre La sardana a Barcelona documenta l’interès que ben aviat la dansa desperta en el moviment cultural de la Renaixença, l’arrelament com a dansa popular al llarg dels anys vint del segle passat, així com la supervivència de la sardana al llarg de les dictadures de Primo de Rivera i Franco, entre d’altres moments històrics.

“El llibre és una amalgama de situacions, tot seguint el fil històric, que demostra que la sardana sempre ha estat molt present a Barcelona”, resumeix Jesús Ventura, autor del llibre, que afirma que al llarg de la documentació prèvia s’ha endut algunes sorpreses com ara descobrir la gran activitat sardanista de la ciutat durant els anys 60. “Un altre aspecte molt interessant és com la sardana en les dictadures ha estat un instrument de supervivència i reivindicació davant la manca de llibertats”, valora Ventura.

Publicat pel servei d’edicions de l’Ajuntament de Barcelona, La sardana a Barcelona és un llibre on s’equilibra la informació rigorosa de la investigació duta a terme per l’autor, amb la presència de moltes fotografies i documents que serveixen per donar testimoni no només d’altres èpoques, sinó de la relació estreta de la sardana amb la ciutat de Barcelona. Ventura és un compositor, director i intèrpret que en aquest llibre fa palesa la seva tasca com a divulgador de les tradicions populars, que el va portar a dirigir i presentar el programa Fes ta festa a Ràdio 4 del 1989 al 2009 i que actualment s’emet per Internet.

La publicació del llibre coincideix en l’edició d’un disc de sardanes interpretat per la Banda Municipal de Barcelona, sota la direcció de Salvador Brotons, que adapta algunes de les sardanes més reconegudes a la sonoritat de la banda. Ara que s’acaba l’any de la Capitalitat de la Sardana de Barcelona el llibre i el disc són un bon record de tots els actes celebrats a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa