Sant Feliu de Guíxols s’estrena com a capital de la sardana 2020. Serà tot un any d’activitats al voltant de la dansa, amb un programa que aposta per la vessant pedagògica i divulgativa, i on la figura del compositor local Juli Garreta tindrà un protagonisme especial. En el programa quedarà pendent la presentació oficial, que havia de ser el pròxim dissabte 21 de març i que s’ha ajornat per la crisi del coronavirus.
Entre els actes, no faltaran aquells esdeveniments que formen part de l’agenda habitual del projecte, com el lliurament de premis Capital de la Sardana, la presentació de la guia sardanista o la trobada d’escoles de cobla, però també altres propostes noves, com l’elaboració de materials, concerts i tallers musicals, nombroses exposicions, i la implicació de les entitats locals. Tot això organitzat per una comissió que aplega les entitats promotores (la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu) i diversos organismes municipals.
De la plaça a l’escola
La regidora de Cultura explica que el programa aposta especialment “per apropar la sardana a les escoles, perquè és on hem de fer el planter”, per tal de desencallar el relleu generacional. Per això, a través dels Tallers d’Història de l’Arxiu Municipal, es treballarà la sardana en els seus aspectes teòrics –amb tallers i explicacions a les aules–, però també pràctics, tant en horari escolar com fora. El propòsit és fer una exhibició de dansa juntament amb la cobla infantil, un projecte conjunt entre l’Escola Municipal de Música i l’escola Gaziel.
El programa de Sant Feliu també ha volgut posar èmfasi en la recuperació i dignificació del patrimoni musical. Així, es treballarà en la catalogació, digitalització i accés online del fons de compositors, així com la digitalització i accés online d’audiovisuals, per tal de recuperar documents audiovisuals relacionats amb la sardana.
“Més Garreta”
Com no podia ser d’una altra manera, en el 2020 el compositor Juli Garreta tindrà un especial protagonisme (sense voler eclipsar altres grans músics locals com Josep Maria Vilà o Josep Gravalosa). L’exposició ‘Juli Garreta, el paisatge fet música’ al Museu d’Història destacarà la importància de Garreta en donar una nova musicalitat a la sardana i imaginar noves composicions dins els àmbits orquestrals, però també explicarà que el compositor “va ser molt més que sardanes”, i abordarà les altres modalitats que va cultivar, com la cançó, l’orquestra i la música de cambra, i també la seva influència en el món cultural i en personalitats com Josep Pla o Stravinsky.
Garreta serà també protagonista de dos espectacles: l’estrena de la versió cantada de la sardana ‘Juny’, un projecte de l’Escola de Música en col·laboració amb el Cor Jove de l’Orfeó Català i ‘Sardanes i cançons de Juli Garreta’, el 12 de setembre, amb la cantant Marta Valero, la Cobla de Cambra de Catalunya i el pianista Albert Guinovart.
Laura Aiguaviva, comissària de l’organització, destaca que en el programa s’ha buscat la col·laboració amb les entitats locals, com l’Arxiu Municipal, la revista L’Arjau, les escoles… I també que s’ha volgut integrar la sardana en els esdeveniments que cada any tenen lloc a la població, com el Festival de Porta Ferrada, que presentarà dos espectacles, o el de la Vila Gegantera, el 21 i 22 de juny, que recau també en Sant Feliu.
Consulteu tot el programa en aquest enllaç.