Tornaveu
Sant Feliu de Guíxols ja és Capital de la Sardana 2021

Amb un any de retard, l’acte de proclamació és la primera gran cita sardanista després de l’inici de la pandèmia i espera significar el primer pas cap a la normalitat i al retorn de les sardanes a les places. L’acte ha comptat amb la presència d’autoritats i representants del món de la sardana i la dansa, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco, i el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés.

També va intervenir el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, qui va ha remarcat que “la pandèmia ens ha obligat a posposar la capitalitat, canviar la manera de fer les coses, reinventar-nos i s’ha emportat molta gent, però finalment s’ha proclamat i estem convençuts que serà extraordinària”. El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va convidar “els joves i escolars que es facin seva i estimin la sardana”, perquè “la sardana no és només passat sinó sobretot futur, i per això, “aquesta capitalitat incideix tant a l’escola”.

Premis Capital de la Sardana 2021

En l’acte s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2021, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional.

Els premis a la dedicació han reconegut l’intèrpret i professor Josep Quer; Mateu Nogueras, per la seva gestió en els diferents concursos de sardana esportiva, i Montse Gili i Llort, per la seva tasca incansable a favor de la sardana des de diferents entitats i associacions.

En la categoria de continuïtat, els guardons s’han atorgat a l’Agrupació Sardanista Mollerussa, colla sardanista Violetes del Bosc, Dansaires del Penedès, Agrupació Sardanista de Sant Julià de Vilatorta, Grup Sardanista Vilassar de Dalt, Grup Sardanista Xaloc i concurs de colles sardanistes de Valls.

El Premi a iniciatives renovadores s’ha concedit a Arnau Tordera i Prat, “per l’anàlisi musical i explicació tècnica molt amenes de diverses sardanes”, que va fer amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural 2020.

En la categoria de mitjans de comunicació, s’ha reconegut a Joan Teixidor i Gabarró, conductor del programa sardanista La dansa catalana; i els programa Ritmes de Catalunya (Ràdio Olot), Nostra Dansa (Ràdio Cornellà), Germanor (Ràdio Tàrrega) i Altell Sardanista (Caldes FM).

El Premi a la promoció i difusió s’ha atorgat a Pia Vilarrubias i Roger Figueras, per crear la joia ‘Ànima’; Sílvia Altimir i Pons, pels dissenys de penjolls, agulles i arracades amb dansaires i parelles sardanistes, i Montserrat Segura i Feliu, autora de quatre contes recollits en el llibre En Pep, el nen que somiava sardanes.

El Premi a la difusió en xarxa ha estat per a Josep M. Rebés i Molina pel seu compte de twitter @AlmanacMusical.

Finalment, el Premi a propostes artístiques ha estat per a Berga Jove i Obeses, per a l’espectacle en què barregen peces per a cobla com de música moderna; i per a Valentí Maymó i Cusidó, pel maridatge de poesia, prosa i música en diversos espectacles.

A més, també s’han concedit medalles al mèrit a tres personalitats: l’activista sardanista sabadellenc Salvador Saumoy, el director de la cobla del Conservatori Municipal de Barcelona i la Jovenívola de Sabadell Jordi Figaró i a Jordi Torres i Grangé, per la seva dedicació a la dansa tradicional.

El lliurament dels Premis tindrà lloc el 18 de desembre a Sant Feliu de Guíxols.

Estrena de la sardana del projecte

A l’esdeveniment no hi van faltar les sardanes. El públic va poder gaudir de l’estrena de la peça Guíxols, Capital de la sardana 2021, del compositor Antoni Mas, i les formacions de la Principal de la Bisbal i el grup d’havaneres Port Bo van posar punt final a la celebració amb un concert.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Maria Rebés i Molina a maig 04, 2021 | 07:26
    Josep Maria Rebés i Molina maig 04, 2021 | 07:26
    Bon dia. Moltes gràcies per difondre els noms dels premiats. Respecte al meu premi, he de dir que el compte de Twitter es @Almanacat i el seu títol és Almanacat Musical. Moltes gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa