Tornaveu
Sant Cugat del Vallès serà la Capital de la Sardana 2022

Reconeixements, projectes de futur, anuncis, balls i moltes emocions. La tarda del dissabte, el Teatre l’Archipel de Perpinyà, omplert de públic, va viure una tarda intensa de celebració de la sardana i la cobla. Un dels anuncis més esperats va ser el de la designació de Sant Cugat del Vallès com a Capital de la Sardana 2022. L’alcaldessa de la localitat, Mireia Ingla, va explicar que aquest “és un reconeixement de ciutat compartit per tots”; també va remarcar que el projecte ha estat encapçalat tres dones i va demanar més dones tocant a les cobles i més homes ballant sardanes.

Per la seva banda, la comissió de Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols 2020 va presentar el seu projecte, en què tindran protagonisme destacat els compositors Juli Garreta, Lluís Lloansí i Josep Maria Vilà i Gandol; el president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, Josep Irla o el mecenes Josep Patxot. L’alcalde de la localitat gironina, Carles Motas, va explicar que estan treballant per portar la sardana a les escoles i els barris de tota la ciutat.

Premis Capital de la Sardana

A la gala es va viure també un altre gran esdeveniment, el lliurament dels Premis Capital de la Sardana d’enguany. Més d’una vintena de persones, entitats i institucions van pujar a l’escenari per recollir un d’aquests guardons, els més importants del món de la sardana i la cobla. Entre els premiats, es va reconèixer Ramon Julià i Massaguer, un dels fundadors de la cobla Costa Daurada; Jaume Pagès i Canaleta, membre de l’Agrupació Sardanista Granollers durant més de 60 anys, i Rosa Maria Soler i Olivella, per la seva tasca en l’ensenyament de la sardana.

Més de 200 aplecs i concursos de sardana

Finalment, l’acte també va servir per presentar la Guia Sardanista 2020, que recull 155 aplecs de sardanes, 54 concursos de colles de sardana esportiva i 4 concursos individuals de sardanes revesses, escampats per Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. Editada per la Confederació Sardanista de Catalunya, la guia inclou un llistat ordenat per territoris amb d’altres esdeveniments sardanistes, com ballades, concerts, diades del soci, etc. Tot i així, això és només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any al llarg de tot el territori, i que es poden consultar a l’agenda de www.portalsardanista.cat.

La gala del dissabte va comptar amb la presència de la Directora de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa