Tornaveu
Sant Cugat del Vallès ja és Capital de la Sardana 2023

Amb el traspàs de la bandera de la capital de mans de Balager, l’espectacle Coblisim 2, l’estrena de la sardana de la capitalitat (d’Anna Abad, interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell), una cercavila pels carrers i diverses ballades, aquest dissabte Sant Cugat ha donat el tret de sortida a la Capitalitat de la Sardana 2023. El municipi del Vallès acollirà durant dotze mesos una quarantena d’activitats –ballades, exposicions, aplecs, campionats, presentacions– amb la intenció de fer arribar la sardana a tota la ciutadania, i especialment al jovent.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, va destacar que la plaça d’Octavià s’omplirà de sardanes i cobles i serà l’epicentre de les activitats, que també s’estendran a molts altres espais, com el Teatre Auditori i la plaça Victòria dels Àngels, el claustre i jardins del monestir, la Casa de Cultura, la biblioteca o casals. El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, va recordar que la capitalitat és molt més que “un seguit d’actes culturals: és un punt de partida per al sardanisme de formar part per sempre de la vida cultural de la població i un llegat per a futures generacions”.

Una quarantena d’activitats

Entre les nombroses propostes, destaquen les ballades entre els capitells del Monestir, sota els estels o a les ermites de la Salut de Valldoreix i Sant Medir; una xerrada per visibilitzar les dones compositores (24 de març), una exposició i un llibre sobre la història de la sardana al municipi, la Trobada d’escoles de cobla (4 de juny) o el 48è Aplec de la Sardana (24 de setembre). La sardana també estarà present en les principals cites culturals de la ciutat, com Sant Jordi, la Festa Major i la Festa de la Tardor o la Diada, i establirà llaços amb altres expressions de cultura popular, com les caramelles de Pasqua, o els Tres Tombs o Sant Medir. L’acte de cloenda serà el 10 de març de 2024 al Teatre de La Unió, en què Sant Cugat donarà el testimoni a Manresa.

Podeu consultar tot el programa d’activitats en aquest enllaç.

Premis Capital de la Sardana

En l’acte de la proclamació de dissabte, també es van donar a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana, organitzats per la Confederació Sardanista per reconèixer persones, entitats i institucions que han treballat en la difusió i defensa d’aquesta dansa. El lliurament tindrà lloc el 16 de desembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat.

Les Medalles al Mèrit sardanista, musical i de la dansa, han estat, respectivament, per Jaume Nonell, Martí Camós i Tomàs Manyosa. S’han atorgat dos Premis a la Dedicació: a M. Antònia Fernàndez, per la seva tasca al cap davant de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, l’Agrupació Sardanista Roure o de les Colles Sardanistes de Barcelona; i a Montserrat Mauné, responsable de tirar endavant els actes del bicentenari de Pep Ventura i la Capital de la Sardana el 2017 i de la recuperació de nombroses sardanes i autors empordanesos.

A més, també es va reconèixer a la Sociedad de Artistas AIE (Premi a la Promoció Musical); Foment de Girona (Promoció i Difusió); The Tyets i Jordi Arbiol (Iniciatives Innovadores), diari Segre, el programa Renaixença de Ràdio Casteller i Tot Sardana de Ràdio Estel (Mitjans de Comunicació), i l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (l’ACSTELL), (Premi a la Recuperació Històrica), pel seu projecte de Sardanistes de Ponent per recuperar i preservar la memòria de sardanistes veterans.

Finalment, es va reconèixer 13 entitats sardanistes, que enguany celebren 50 i 75 anys d’història, amb el Premi a la continuïtat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa