Tornaveu
Sant Cugat, capital de la sardana 2023

El projecte de la capitalitat s’ha posat en marxa. Va ser dijous passat, amb la roda de premsa de presentació i la signatura del protocol que formalitza aquest reconeixement per part del consistori, la Confederació Sardanista de Catalunya –impulsora de la capitalitat– l’Entitat Sardanista Sant Cugat i la Comissió de la Capital de la Sardana.

El president de la Confederació Sardanista, Xavier Tresserras, va destacar la voluntat que la capitalitat serveixi perquè la sardana “deixi de ser allò que fan uns quants perquè sigui allò que fa tota la població”. En el mateix sentit es va expressar la presidenta de l’Entitat Sardanista de Sant Cugat, Elvira Anglès: “Volem que tothom conegui que la nostra dansa és la sardana, que entri dins de la vida quotidiana i la normalitat”.

Elvira Anglès va explicar que el 18 de març serà la inauguració oficial, amb activitats a partir de les 10 del matí al Teatre-Auditori (ballades, cercavila, instal·lació d’una placa commemorativa, dinar de l’entitat) i la celebració de l’acte protocol·lari. Serà llavors quan es donarà a conèixer el programa, que encara està per tancar, però del qual Anglès ja va avançar algunes propostes, com l’elaboració d’un llibre de poesies inèdites sobre la sardana, una exposició sobre la història de la sardana a Sant Cugat –documentada per primer cop el 1907 en el marc d’uns Jocs Florals–, o ballades amb colles d’arreu de país.

Amb la idea d’acostar la sardana als més joves, s’impulsaran activitats i concursos a les escoles i també es va marcar el repte de d’aconseguir una colla d’infants i una de joves per fer créixer la sardana a la ciutat i visibilitzar-la com a ball nacional de Catalunya.

El municipi també acollirà altres propostes vinculades a la sardana, com la trobada sardanista d’equipaments cívics, la trobada d’escoles de cobla, el 48è Aplec de la Sardana, la presentació de la Guia Sardanista 2024, el lliurament de Premis ‘Capital de la Sardana’, i la festa anual de colles sardanistes. El programa, que tindrà en la plaça Octavià un dels centres neuràlgics, s’allargarà fins al 10 de març del 2024, quan està prevista la cloenda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa