Tornaveu
Presentat el Campionat de Catalunya 2022 de sardana esportiva, amb molts canvis importants

Així, en lloc d’oferir una competició en què totes les colles ballaven juntes i es puntuaven totes alhora per fer una classificació conjunta, ara serà en format duel. Una colla competirà contra una altra a una sardana concreta, segons uns emparellaments preestablerts. De manera que cada sardana serà com una jornada específica i els concursos perden el sentit unitari de competició. Això també afectarà a l’hora d’atorgar els trofeus, perquè no hi haurà una classificació per posicions, sinó que s’anunciarà quina colla ha guanyat cada enfrontament de cada sardana.

L’altra novetat és que en lloc d’haver-hi 5 jurats que valorin totes les colles al mateix temps, ara n’hi haurà 3 per a cada duel entre colles. Cadascun d’aquests jurats, a més a més, tindrà assignada la visualització d’un únic aspecte: estil, interpretació o compàs. La comparació entre una rotllana i una altra ha de servir perquè es declari una colla guanyadora a cadascuna d’aquestes variables de tal manera que la que guanyi a 2 d’aquests 3 criteris s’emportarà l’enfrontament. Les Bases estipulen que no hi pot haver empats. D’aquesta manera, la colla que vagi sumant més punts (o sigui, més victòries), liderarà la classificació.

Per explicar aquest canvi radical al món de la sardana esportiva la UCS ha organitzat unes sessions de reciclatge i formació de jurats perquè entenguin el nou sistema de puntuació i sàpiguen com aplicar-lo. L’hora de la veritat serà amb els primers concursos, que se celebraran el 8 de maig a Ripoll, com a Campionat Juvenil, i a Sabadell, com a Campionat Gran.

La categoria Absoluta compta aquest 2022 amb set concursos. Els cinc inicials seran una lligueta, després hi haurà un play-off amb un concurs i una Semifinal i una Final en dos concursos. Dels resultats del 6è concurs es determinaran els emparellaments de la Final. El calendari competitiu preveu la fase de lligueta a Sabadell, el diumenge 8 de maig; a Mataró, el diumenge 29 de maig; a Reus, el diumenge 27 de juny; a Vic, el dissabte 9 de juliol i a Barcelona-La Mercè, el diumenge 25 de setembre. En aquests concursos s’enfrontaran, segons els emparellaments, les colles Maig, de Barcelona; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Tarragona Dansa, de Tarragona i Violetes del Bosc, de Barcelona.

La fase de play-off contempla el concurs de Terrassa, el diumenge 16 d’octubre i la Semifinal el dimarts, 1 de novembre, a Girona. La Final serà, com els darrers anys, a Balaguer, el diumenge 13 de novembre. En cas d’empat, a més a més, per decidir la campiona, es ballarà una sardana extra, que constarà només de cinc tirades. En aquest sentit, cal recordar que a la categoria Gran o Absoluta cada concurs consta de tres sardanes de set tirades. Aquest format competitiu el van ratificar les colles en una reunió mantinguda recentment, tres anys després de tornar a aprovar-ho després d’implantar-se aquest sistema fa gairebé una dècada.

En aquest Campionat s’hi ha de lamentar la pèrdua de la colla Dansaires del Penedès, del Vendrell, que semblava que l’any passat, malgrat les darreres fuetades de la pandèmia, pretenia tornar a competir al màxim nivell després de gairebé 25 anys sense fer-ho. També s’hi aprecia el retorn de la colla Maig, del Grup Sardanista Maig, en substitució de la Xàldiga, que fins ara havia defensat el nom del grup a la categoria Absoluta.

De la seva banda, el Campionat Juvenil constarà de sis concursos, també en format duel directe. Hi haurà una fase amb tres concursos en format lligueta, amb tres grups de tres colles cada grup. Després hi haurà un concurs classificatori per a la Fase Final, que constarà de dues cites més. Així, la competició comptarà en la 1a fase amb els concursos de Ripoll, el diumenge 8 de maig; Arenys de Munt, el dissabte 4 de juny; Constantí, el diumenge 12 de juny i Rubí, el dissabte 2 de juliol.

El concurs classificatori serà el de Sitges, el diumenge 25 de setembre. Aquest concurs constarà de dues ó tres sardanes, encara per definir. En funció de la classificació de les colles a cada grup es faran uns emparellaments per decidir els duels de la Fase Final. Aquesta Fase Final té una Semifinal al concurs de Banyoles, el diumenge 23 d’octubre. Els resultats determinaran quines colles van a la Final per aconseguir el títol i quines per millorar posicions. La gran Final Juvenil serà, també com els darrers anys, a Valls, el diumenge 6 de novembre.

Les colles que competiran enguany com a Juvenils són Brots de Dintre el Bosc, de Manresa; Cabirols, de Sabadell; Floquets, de Constantí; Guspira, de Lleida; Mediterrània Jove, de Figueres; Montgrí, de Torroella de Montgrí; NINS, de Banyoles; Nova Tarragona Dansa, de Tarragona i Xàldiga, de Barcelona. Val a dir que la UCS ha facilitat la participació de les colles amb modificacions a les bases, de manera que es pot competir amb només vuit dansaires, i amb fins a tres ajudes de fins a 25 anys. Potser per això hi ha tantes colles inscrites, amb el retorn de noms com Guspira, Montgrí o l’entrada de NINS, que el 2020 deixava de ser Infantil per ser Juvenil però que des de la pandèmia no va competir, i Mediterrània Jove. També s’hi percep el nom de Xàldiga, del Grup Sardanista Maig, que pren el relleu de la Maig. I sobretot, l’entrada d’una nova colla creada el 2018 i que fins ara no shavia atrevit a competir: Floquets.

El Campionat Veterà tindrà set concursos: tres seran en format lligueta, un classificatori i tres com a Fase Final. Segons els resultats hi haurà uns emparellaments al concurs classificatori que determinaran les lluites del 5è concurs, que farà la funció de play-off. D’aquí en sorgiran les colles que competiran pel títol a les dues darreres cites restants. En tots els casos, si hi ha empat, es decidirà la classificació amb una 3a sardana de cinc tirades. Aquesta mesura, al darrer concurs de la Final, serà només per decidir la colla campiona.

Les rotllanes que competeixen enguany són Amics Dansaires, de Cassà de la Selva; Aires Gironins, de Girona; Claror de Goges, de Banyoles; Dansaires de Maig, de Barcelona; Enèrgica, de Terrassa; Ressò, de Sabadell; Sabadell, de Sabadell i Toc de Dansa, de Tarragona. Cal destacar també aquí la recuperació de colles com Amics Dansaires o Claror de Goges, que l’any passat no van competir, i la continuïtat d’Enèrgica. En canvi, s’hi troben a faltar Maragda del Penedès, de Vilafranca del Penedès, que el 2021 va apuntar-se al Memorial Joquim Tristany, i Llaç d’Amistat, una colla habitual els darrers anys.

De la seva banda, les categories Alevina i Infantil s’han fusionat en una de sola, de manera que ara només existeix la Infantil. Les inscripcions segueixen obertes fins a finals de juny per facilitar la màxima incorporació de dansaires i tenir el màxim de colles possibles. També, com en Juvenils, es contempla facilitar ballar amb menys parelles i amb tres ajudes d’edat superior.

El nou sistema del Campionat de Catalunya és molt trencada i cal veure com s’adapta entre les colles, i els seguidors de la sardana esportiva. La voluntat és que provoqui més espectacle i interès. Cal veure com evoluciona el nou projecte. Tanmateix, és important que aquesta modalitat competitiva torni a la normalitat després que el 2020 sanul·lés per la pandèmia, i el 2021 sorganitzés el Memorial Joaquim Tristany, amb una durada més curta establerta per esquivar el coronavirus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa