Tornaveu
‘Porta-la amb tu…’, del compositor Olivier Marquès, escollida Supersardana de l’Any

Olivier Marquès va compondre Porta-la amb tu… “en una nit, de forma espontània”, i la va dedicar a Alain Giro, un company sardanista del Nord de Catalunya que va morir. Amb ella va guanyar La Sardana de l’Any 2016. Ara, cinc anys després, el músic ha tornat a pujar a l’escenari per recollir, emocionat, el premi que la proclama com a la millor de les sardanes dels últims 16 anys.

El concurs també ha atorgat un accèssit a Joan Segura per a 50 anys junts, dedicada al 50è aniversari de l’Agrupació Cultural Folclòrica Olesa Sardanista, guanyadora de l’edició del 2007.

Actuacions musicals

El presentador Pau Benavent i la sardanista Queralt Pedemonte han conduït l’acte, que ha recuperat la presència de públic, amb unes 500 persones al teatre. La votació, però, s’ha fet en línia; de fet, el concert també s’ha retransmès en streaming.

Com ja és habitual, en la primera part del concurs van poder escoltar-se les 8 sardanes finalistes, interpretades per les cobles Reus Jove i Contemporània, mentre que la segona part va tenir el format d’un concert, amb les actuacions del Quartet Mèlt, la cobla Contemporània i el percussionista Jaume Yelo, sota la direcció de Jordi Molina. Van oferir un concert brillant i intens, amb arranjaments de fragments de Mar i cel, d’Albert Guinovart, ‘Bon dia’, d’Els Pets i diverses sardanes, entre elles l’estrena de La sardana universal, del mateix Jordi Molina.

A l’esdeveniment, va intervenir el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, qui va agrair la tasca del moviment sardanista i va remarcar que, gràcies a les vacunacions, aviat es podrà tornar a omplir les places. El president de la Confederació, Xavier Tresserras, també es va mostrar esperançat perquè a partir del 24 es podrà oferir el 70% de l’aforament, i va destacar que “la principal lluita és que la gent surti de casa, que els carrers tornin a ser nostres per reivindicar la sardana com una dansa de carrer”.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, va recordar els actes d’homenatge a la colla Sardanista Joventut Espluguina que es van fer el mateix dissabte al matí, “un grup de joves que van plantar cara al franquisme i van hissar la senyera a l’Església Vella, i que són un referent a nivell nacional i de construcció de l’associacionisme”.

Pròxima edició a Sabadell

A l’acte també s’ha donat a conèixer el quan i on de la pròxima edició de la Final de La Sardana de l’Any 2021: el 28 de maig de 2022, a La Faràndula de Sabadell. Hi participaran sardanes estrenades els anys de pandèmia, i servirà “per reprendre allà on ho vam deixar l’última vegada”, segons Tresserras, ja que el municipi havia d’haver acollit l’edició 2019 ajornada pel coronavirus.

Recupera la final del concurs en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa