Tornaveu
Perpinyà inaugura la Capitalitat de la Sardana 2019

L’obertura de la capitalitat perpinyanesa va comptar amb la presència d’importants càrrecs institucionals, com ara el batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol, l’alcalde de Montblanc Josep Andreu, l’alcalde de Sant Feliu de Guixols Carles Motas, municipi que prendrà el relleu de Perpinyà com a Capital de la Sardana, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural Maria Àngels Blasco, i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya Joaquim Rucabado.

Acabat el pregó es va inaugurar l’exposició Sardana: entreu a la dansa al Museu Casa Pairal, ubicat a l’emblemàtic Castellet, que es podrà visitar fins el 27 d’octubre. La diada va continuar amb la descoberta d’una placa acreditativa de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019 a la Casa de la Vila, i ja després de dinar, un concert de la Cobla Mil·lenària i la cantant Leslie Malet a l’Església de Nostra Senyora La Real. Donant continuitat al programa, la comissió organització ja ha anunciat les activitats (tallers, ballades, cursos, exposicions) que se celebraran durant el primer semestre de la capitalitat (març-octubre)

Guanyadors dels Premis Capital de la Sardana

Durant la proclamació, oficialitzada a la Sala de les Llibertats de Perpinyà, es van fer públics els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2019, amb els quals es desitja reconèixer les persones, entitats i institucions que treballen en la dinamització del sardanisme en les terres de parla catalana. Enguany, el jurat de la Comissió Capital de la Sardana va decidir reconèixer la tasca dels següents guardonats:

Medalla al Mèrit Sardanista: Santi Ferrerfàbrega i Estradera, expresident de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i de Sardanistes de Barcelona.

Medalla al Mèrit de Dansa: Josep Cos i Blanco, per a l’ensenyament i recuperació de danses tradicionals durant més de 70 anys.

Medalla al Mèrit Musical: Marc Timón, compositor de sardanes, úsica per a cobla, obres corals i per a orquestra, que l’han portat a compondre i estrenar nombroses obres fora del nostre país.

Premi a la Dedicació: Ramon Julià i Massaguer, autor d’un arxiu de més de 17.000 sardanes i fundador de la Cobla Daurada; Jaume Pagès, editor de la revista Anella. Butlletí trimestral del sardanisme vallèsà; i Rosa Maria Soler i Olivella, per la seva tasca d’ensenyament de la sarda a nombroses poblacions del Tarragonès i a Reus durant més de 30 anys.

Premi a la Continuïtat: Agrupació Sardanista de Juneda (75 anys); agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines (50 anys); Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu (50 anys); Aplec de Badalona (75 anys); Aplec de Primavera de Torelló (50 anys); Concurs de Colles de Palamós (75 anys); Concurs de Colles de Vilanova i la Geltrú (50 anys); Concurs de Colles de Lloret de Mar (50 anys).

Premi als Mitjans Audiovisuals: Josep Lloredo i moner, autor de blog FotosformacionsmusicalsdeCatalunya. El famós cineaste Ventura Pons i Sala, director de la pel·lícula Miss Dalí, en la qual es pot veure dues vegades una ballada de sardanes i en altres escenes la banda sonora també és de sardanes, també ha estat guardonat en aquesta categoria. Finalment, els Capital de la Sardana han premiat la Cobla Mil·lenària per la producció del disc Perfum mediterrani, fruit de la tria pedagògica amb què actua habitualment aquesta cobla per tal de no oblidar els grans autors catalans i donar suport a la creació, interpretant noves composicions de qualitat que es projecten cap al futur.

Premi a la Promoció i Difusió: Jordi Prat i Coll, per l’adaptació i direccions de la sardana És la moreneta en el marc del projecte Jocs Florals a Canprosa.

Premi a les Iniciatives Renovadores: Agrupació Cultural Folklòrica Olesa de Montserrat, per la renovació, transversalitat i manera de tractar i difondre els nombrosos actes sardanistes que organitza.

Premi Foment d’Estudis Sardanistes: Ajuntament de Bellpuig, per la Beca Josep M. Bernat i Colomina per a joves instrumentistes. Finalment, també s’ha premiat Josep Maria Simón i Aubernipiel per l’estudi La sardana en el currículum escolar, com fer-ho possible, que indaga la manera d’introduir l’estudi de la dansa a les escoles de manera interdisciplinar.

L’acte de lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2019 se celebrarà el 14 de desembre en un sala encara per determinar de Perpinyà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa