Tornaveu
Palmarès de la Sardana de l’Any amb aire rossellonenc

La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2016, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Teatre de La Passió d’Olesa de Montserrat, ha guardonat la sardana Porta-la amb tu del compositor de la Catalunya Nord Olivier Marquès com a Premi Popular. La sardana De Figueres a Portlligat, del reconegut director d’orquestra Antoni Ros-Marbà ha obtingut el Premi de la Crítica.

Aquest premi aconseguit per Olivier Marquès és un esgraó més i reivindica la feina sardanista entusiasta que s’està desenvolupant des de fa anys al Rosselló tant des del punt de vista musical, com organitzatiu, com demostren els 10 Aplecs i nombroses ballades i concerts que s’hi organitzen; el concurs de sardana esportiva que impulsa l’Ajuntament de Perpinyà des de fa 3 anys; el Festival de la Sardana de Ceret, que enguany arriba a la 60a edició; el premi de composició de música per a cobla i sardana Ceret-Banyoles, organitzat des de 1985 o la Diada d’Adifolk, que se celebrarà enguany a Perpinyà com a continuació de l’Aplec Internacional que s’hi va organitzar el passat 2016.

Premi de la Crítica

La sardana De Figueres a Portlligat d’Antoni Ros-Marbà cita el famós acord de Tristany de l’òpera Tristany i Isolda de Richard Wagner, i notes de la sardana de Sant Martí del Canigó de Pau Casals a l’inici de llargs.

A la gala s’ha anunciat que la Final de La Sardana de l’Any 2017 serà al Centre Cívic d’Alcanar, darrer poble de Catalunya a la província de Tarragona, el 12 de maig.

L’accèssit del Premi Popular ha estat per a Els rossinyolets de l’àvia de Lluís Pujals, i Lo pont de Balaguer, de Daniel Gasulla, accèssit del Premi de la Crítica.

Premi Joventut

També s’ha lliurat el Premi Joventut a la sardana Sardana núm. 5 de Xavier Ventosa. L’accèssit ha estat per a Corona de mans, de Martí Villegas, que també havia classificat aquesta sardana per a la Final del Premi Popular. Aquest premi vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador l’integraven 6 músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Enric Ortí, Xavi Pinyol, Joan Druguet, Joan Gibert, Joan Francesc Vidal, Joan Vila Safont, Eduard Sendra i Jordi Figaró. El jurat ha atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades.

Estrena musical de ‘La Passió d’Olesa’

La Final-Concert ha comptat l’estrena s’estrena dels arranjaments que ha fet el compositor Jesús Ventura per a dues cobles, cors, piano i percussió de diversos fragments de La Passió d’Olesa de Josep Maria Roma. A part de les citades cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat, hi ha intervingut també l’Escolania i Cor Jove de la parròquia de Santa Maria d’Olesa de Montserrat i la Coral Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires.

Les 10 finalistes, a la 1a part

La Final del concurs La Sardana de l’Any 2016 ha ofert una primera part en què les cobles La Principal del Llobregat i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s’han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

A més a més, com a novetat, enguany cada finalista ha creat un introit de flabiol diferent i personalitzat per a la seva sardana.

El jurat que ha triat el Premi de la Crítica és el mateix que el del Premi de Joventut, que també han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol, independentment que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular.

Aquesta Final-Concert ha comptat amb una important assistència que gairebé ha omplert el Teatre de La Passió d’Olesa de Montserrat, cosa que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. En aquest sentit, cada any les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos de sardana esportiva

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa