Tornaveu
Nou Espai Jesús Ventura a La Casa de la Sardana de Barcelona

Jesús Ventura va ser uns dels grans promotors de la Casa de la Sardana a Barcelona, que obria les portes a la capital catalana l’any 2017. Ara, la sala d’actes en què presentava molts dels seus projectes i des d’on va contribuir a promoure i prestigiar la dansa i la cobla obre les portes transformada en el nou Espai Jesús Ventura. Aquesta iniciativa és un homenatge al compositor i intèrpret de sardanes i director de cobles que va morir el maig de l’any passat, però també vol servir per difondre les seves obres i el seu llegat.

L’acte d’inauguració va deixar petita la sala, i va reunir la seva família, amics, músics, sardanistes i molts companys de viatge. Entre ells, el president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, Eduard Costa –qui va rellevar Jesús Ventura al capdavant de l’entitat–, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents. També Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, qui va recordar que “si avui som aquí en aquesta Casa és sobretot gràcies a Joaquin Ventura i Joaquim Rucabado. Per tant, els hi devem que tothom, també les noves generacions, coneguin què han fet, i que la seva memòria perduri”.

Antoni Herrera, subdirector General de Protecció i Promoció de la Cultura Popular de la Generalita, va recordar la seva relació amb Ventura i va destacar que “la seva música i la seva obra continuarà ben viva mentre se segueixi escoltant les seves músiques, ballant les seves sardanes o escoltant els seus podcasts del Fes Ta Festa”, i mentre seguim el camí de la cultura que ell va demostrar “que és el camí a la llibertat”.

Descoberta de la placa commemorativa en l’Espai Jesus Ventura / Foto: ACFB

L’acte central de l’homenatge va consistir en una xerrada-concert, a càrrec del president de Músics per la Cobla, Josep Maria Serracant, amic íntim i estret col·laborador d’en Jesús Ventura. Serracant va repassar la trajectòria de Ventura i la seva tasca en favor de la sardana, una tasca que va desenvolupar amb passió, compromís i de múltiples maneres, “interpretant, dirigint, creant, arranjant, produint, programant, divulgant”, com a director de nombroses cobles (La Principal de Collblanc, Mediterrània, Juvenil de Bellpuig, Ciutat de Girona, per citar-ne només algunes) o des d’entitats com l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Les seves paraules van anar acompanyades de pinzellades musicals a càrrec de Lluís Alcalà, qui va interpretar a tenora fragments d’algunes sardanes composades per Ventura, com Cordial, Tenacitat, Ferms o Gegantiniana.

L’acte va finalitzar amb el lliurament d’un ram de flors a la vídua de Jesús Ventura  i amb la descoberta d’una placa commemorativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa