Tornaveu
Neix el Festival ‘Amb so de Cobla’

La tradició i la innovació entorn de la sonoritat de la cobla tenen ara un punt de trobada per situar aquest gènere en el centre de la creació contemporània. Es tracta del Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, que neix de l’impuls del Departament de Cultura, l’Ajuntament de Palamós, amb el suport de l’Agrupació Sardanista Costa Brava i la Confederació Sardanista de Catalunya. El festival començarà el 29 de juliol a Palamós i que desplegarà la seva activitat fins al 6 d’agost d’enguany, amb aquesta vila del Baix Empordà com a epicentre però amb activitats programades en altres municipis de les comarques gironines.

Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d’onze músics i, per tant, recollint la seva funció d’intèrpret del repertori sardanista, com en les seves múltiples adaptacions i estils. Durant la presentació del festival, el director general de Cultura Popular, Lluís Puig, va remarcar que “aquest festival ha vingut per quedar-se i ho diem així de fermament i clara perquè estem convençuts que serà un èxit’. Segons Puig, “Amb So de Cobla neix amb la voluntat de generar ones concèntriques, n’és un clar exemple la presència en aquesta presentació de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la Fira Mediterrània de Manresa”.

El festival començarà amb una carta de presentació potent, una producció pròpia. Es tracta de la fusió de rock i cobla que proposa el cantant Cris Juanico, acompanyat del seu quartet en l’espectacle inaugural, que tindrà lloc el dissabte 29 de juliol, a les 21 hores, al Parc del Convent dels Agustins de Palamós. Dijous 3 d’agost, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi pugen de nou a l’escenari, amb Xavier Guitó al piano i als arranjaments, per fer-se ressò del bicentenari del naixement de Pep Ventura. La Cobla Bisbal Jove presentarà divendres 4 d’agost, al Passeig de Mar, la seva nova aliança musical amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho i amb arranjaments de producció a càrrec de Xavier Molina.

Dissabte 5 d’agost serà el torn de gaudir de l’espectacle familiar TUTUTS!, a càrrec de la Cobla Bisbal Jove. Després, la tenora càlida de Jordi Molina omplirà el Parc del Convent dels Agustins amb els temes que confegeixen el seu darrer projecte, Matèria del temps. I diumenge 6 d’agost finalitzaran les activitats amb un programa marcadament participatiu: el Curs Amb So de Cobla planteja diverses classes magistrals simultànies amb especialistes de prestigi. Després d’un matí de treball, els alumnes del Curs mostraran el resultat de la feina feta en el marc d’una ballada pública que culminarà amb la cloenda del festival, a càrrec de la Cobla Baix Empordà.

Amb un pressupost de 80.000 euros, la primera edició d’Amb So de Cobla presenta tots els espectacles i formació de manera gratuïta excepte el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa