Tornaveu
Mor Bartomeu Duran, expresident de la Federació Sardanista de Catalunya

L’any 2007 Bartomeu Duran i Olària (1934-2023) rebia a Figueres la Medalla al Mèrit Sardanista per la seva tasca i compromís amb el sardanisme. Un compromís que abraça prop de quaranta anys i que exercí des des diversos espais i entitats.

La seva trajectòria s’inicià ballant a diverses colles a Badalona, la seva ciutat natal, on tingué també els primers càrrecs en les juntes de Badalona Sardanista. El 1999 va arribar a la presidència de la Federació Sardanista de Catalunya (FSC), càrrec que va ocupar fins a l’any 2012. Sota el seu mandat, va aconseguir donar un fort impuls per a la promoció i visualització de la sardana, amb nombroses iniciatives i projectes. Entre aquests, destaquen l’organització de l’Any de la Tenora el 2010-2011, la realització d’una única Guia d’Aplecs (de Catalunya, Catalunya Nord i Andorra) i el manteniment del butlletí Infosardana.

Però sobretot, va ser l’impulsor de la nova etapa del concurs radiofònic La Sardana de l’Any (el 2005) i del model actual de la Capital de la Sardana, que succeí a la Ciutat Pubilla. El president de la Confederació Sardanista (hereva de la FSC), Xavier Tresserras, destaca que Duran “va aconseguir aglutinar les diferents formes d’entitats sardanistes que hi havia”, establint les bases del què després seria la confederació i que consolidaria el seu successor, Joaquim Rucabado.

L’exdirigent també va engegar la campanya perquè la sardana fos declarada Dansa Nacional de Catalunya, i que va culminar, l’any 2010, amb la seva inclusió com a element festiu patrimonial d’interès nacional.

Bartomeu, a més de dirigir la FSC, també va ser vicepresident de la Unió de Colles Sardanistes durant deu anys i va presidir la Institució de l’Obra del Ballet Popular des de l’any 2008 fins al 2016, quan va ser substituït per Juli Peinado.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa