Tornaveu
Montblanc serà la Capital de la Sardana 2018

Havíem d’esperar fins el 25 de novembre per conèixer la Capital de la Sardana 2018, que finalment ha recaigut en Montblanc. El Teatre l’Amistat de Mollerussa va acollir el seu nomenament en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 i de la presentació del programa de Figueres com a Capital de la Sardana 2017. La Capitalitat sardanista de Montblanc començarà el mes de març del 2018 i finalitzarà el març de 2019.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va declarar: “prenem la Capital de la Sardana 2018 com un repte”. També va destacar que es tracta “d’un reconeixement al lligam de Montblanc amb la sardana: ja a principis del segle XX, amb l’expansió cap al sud de la sardana, amb l’organització d’un Aplec malgrat la dictadura de Primo de Rivera, o l’Aplec de l’any 1964 que en el context del franquisme va tenir conseqüències pels seus organitzadors, demostren el compromís de Montblanc amb la sardana i la cultura catalana”.

Presentació del programa de Figueres 2017

Pel que fa a la presentació de Figueres com a Capital de la Sardana 2017, l’alcaldessa Marta Felip va desvelar les activitats principals de la ciutat empordanesa. Així es tracta d’un projecte basat en la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc, i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. La celebració servirà per reivindicar la vida i obra d’un músic clau per a la ciutat i, alhora, recuperar la història d’una cultura popular que per a la societat del segle XIX va contribuir en l’avenç i el progrés de la Catalunya contemporània.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va destacat que hi haurà activitats a Andalusia, Catalunya Nord i Romania i que “la sardana és inherent a Figueres, una activitat social i cultural impossible de dissociar de la història de la ciutat” i “un emblema cultural d’àmbit nacional”. L’alcaldessa ha explicat que el pes principal de la programació i activitats anirà a càrrec del Foment de la Sardana Pep Ventura, i que s’està treballant per a que l’any vinent totes les entitats i sectors de la ciutat “vibrin al so de la cobla i del que significa” i per a difondre arreu el missatge que “la sardana és una manifestació cultural de primer ordre, actual, i signe inequívoc de la nostra identitat com a nació”.

La Capital de la Sardana, iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya, ja s’ha convertit en una referència del calendari festiu. Esdevé un aparador per reconèixer els mèrits de les persones, entitats i mitjans més destacats en la difusió de les sardanes, i paral·lelament transportar, consolidar i ampliar-ne l’afició arreu del país.

Coneix el nom dels premiats clicant aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa