Tornaveu
Montblanc inaugura la Capitalitat de la Sardana 2018

Montblanc és coneguda arreu de Catalunya com la vila medieval on Sant Jordi va matar el drac. Enguany, tanmateix, també serà reconeguda per albergar un altre dels símbols nacionals de Catalunya: la sardana. En un escenari tan majestuós com el convent de Sant Francesc, s’ha celebrat dilluns 5 de març la presentació de Montblanc Capital de la Sardana 2018. Un acte que ha comptat amb les intervencions de l’alcalde Josep Andreu, el regidor de Cultura Jordi Albalat, el coordinador del projecte Capital de la Sardana Víctor Sallés, i el president del Grup Sardanista de Montblanc Ramon Requesens.

Es tracta de la sisena edició de la Capital de la Sardana, que anteriorment s’ha celebrat a Arenys de Munt, Barcelona, Calella, Mollerussa i Figueres, impulsant l’afició pel sardanisme en totes aquestes ciutats. “L’essència—ha destacat en aquest sentit Sallés—és que no sigui sols un esdeveniment pel món sardanista, sinó que la sardana esdevingui tranversal i estigui present en la majoria d’actes que s’organitzen a Montblanc durant tot l’any”. En la mateixa direcció s’han expressat Andreu i Alabat, que han destacat dos grans trets singulars de la vila ducal: “el patrimoni històric i el teixit associatiu”.

La proclamació oficial de Montblanc com a Capital de la Sardana serà el 17 de març. La jornada començarà amb l’espectacle “El tenor i la cobla”, a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona, a la plaça de Sant Francesc (11:00h). La música seguirà tenint un paper protagonista, gràcies a la interpretació a l’església de Sant Francesc de la sardana que Alfred Abad ha compost expressament per celebrar la capitalitat montblanquina (12:00h). A continuació, davant la muralla medieval, es presentarà una escultura i placa commemorativa, obra de l’escultor Jordi Figueras. Ja a la tarda, s’inaugurarà l’exposició Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital, que podrà visitar-se a la Sala Sant Feliu.

No caldrà esperar fins al dia 17, tanmateix, per conèixer algunes dels projectes més significatius emmarcats en la capitalitat sardanista. Requesens n’ha destacat tres: dos concerts—el de Cris Juanico amb una cobla (12 de maig) i el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi (9 de setembre)—i un gran acte reivindicatiu. En el marc de l’Acampada Jove, el grup sardanista montblanquí vol encerclar tot el recinte emmurallat, que té un perímetre de 1.402 metres.

Valoració de Figueres Capital de la Sardana 2017

En els tretze mesos que ha durat la Capitalitat de la Sardana Figueres 2017, s’han programat 136 activitats. Durant aquest any llarg, destaquen els organitzadors, s’ha aconseguit recordar la figura de Pep Ventura –del qual s’ha celebrat el bicentenari del seu naixement—, impulsar accions a favor de la internacionalització de la dansa, i augmentar-ne la popularitat entre la població local.

Com a cloenda de la capitalitat de la Sardana 2017, Figueres ha presentat l’espectacle Triple Picat, produït per l’Ajuntament de Figures i la comissió Capital de la Sardana 2017, en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes. L’espectacle, que serà presentat l’11 de març a l’església de Sant Pere (19:00h), evocarà el naixement de la sardana moderna gràcies a la col·laboració del músic Pep Ventura, el lutier Andreu Timón i el ballador Miquel Pardas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa