Tornaveu
Montblanc és proclamada Capital de la Sardana

En un acte emotiu i solemne, Montblanc ha pres el relleu de Figueres com a Capital de la Sardana. Una presentació que ha comptat amb la presència de centenars de sardanistes que s’han omplert l’església de Sant Francesc de la capital de la Conca de Barberà. Segons ha destacat el coordinador del projecte Capital de la Sardana Víctor Sallés, la fila zero ha estat reservada a les “persones injustament empresonades o exiliades per haver estat fidels al nostre poble”.

El president de la Generalitat Carles Puigdemont ha volgut adreçar un vídeo als assistents per destacar que “la de Montblanc és una distinció absolutament merescuda a una vila amb tanta història, tradició i fidelitat a l’herència del passat”. Una opinió compartida per Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, que ha remarcat que “Montblanc i la sardana formen un tàndem perfecte, amb torres i dansaires agafats de la mà”.

Malgrat que el projecte Capital de la Sardana es concentri lògicament en una població, serveix per reflectir el gran dinamisme i vitalitat del món sardanista. En aquest sentit, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya Joaquim Rucabado ha recordat que cada any se celebren 3.300 activitats arreu de la geografia catalana.

Com és habitual, l’acte de presentació de la sardana ha tingut en el traspàs de bandera un dels moments més emotius. L’alcaldessa de Figueres Marta Felip ha reconegut que cedeixen el relleu amb una “mica de recança, perquè hem viscut la capitalitat apassionadament”. El seu homòleg montblanquí, l’alcalde Pep Andreu, ha garantit que “totes les festes i activitats culturals de Montblanc quedaran embriagats pel món sardanista”. La programació de l’agenda sardanista programada en el marc de la capitalitat sardanista contempla, entre altres activitats, la programació de concerts adreçats a joves i l’organització d’una sardana que rodegi tot el perímetre de la muralla montblanquina.

Durant l’acte institucional, s’han fet públic el nom dels guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2018. El Conseller de Cultura Lluís Puig, la musicòloga Anna Costal i l’activista Rosa Llorach rebran els Premis al Mèrit Sardanista, Musical i de la Dansa respectivament. Els guardons, per altra banda, reconeixeran la dedicació de diferents personalitats i entitats en les sis categories estàndard: Dante Miravet, Antoni Nadal, Francec Fonalledas, Neus Fortuny, Martí Corominas (Premi Dedicació); Aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i Roquetes (Premi a la Continuïtat); Club Excursionista, Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, Queralt Pedemonte, Marc Vilalta i René Zamudio (Premi als Mitjans Audiovisuals); Cobla Divulgació de Girona i Esbart Català de Dansaires (Premi Divulgació Musical); Comissió EUROPEA A Barcelona i Sardanistes Franquesins (Premi a la Promoció i Difusió); i finalment, grup GASP com a Premi a les Iniciatives Innovadores.

El projecte Fonoteca de la Cobla, Premi a la Divulgació Musical

Des del 2014, el projecte Fonoteca de la Cobla, impulsat per la Cobla Ciutat de Girona, publica anualment un volum dedicat a un compositor diferent. Els sis compactes publicats fins ara han recollit les obres de Francesc Perich, Narcís Costa, Ramon Basil, Francesc Civil, Miquel Serra i Frederic Sirés. En l’elaboració de cadascun d’ells s’hi adjunta un llibret explicatiu sobre la biografia de l’homenatjat i les particularitats tècniques de les seves creacions. Fonoteca de la cobla, destaquen els seus impulsors, “vol deixar constància d’un treball rigorós de recerca i investigació al voltant d’una sèrie de compositors, no notoris però molt notables, que ens han deixat un llegat massa vegades oblidat, i fins i tot desconegut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa