Tornaveu
‘Montblanc, Capital de la Sardana’, d’Alfred Abad, escollida Sardana de l’Any 2018

Organitzada per la Confederació Sardanista de Catalunya (CSC), la gala ha comptat amb la presidència del president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra i la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga. Els dos mandataris han acompanyat Joaquim Rucabado, president de la CSC, en el lliurament d’uns guardons que, en la categoria Premi Popular, han reconegut la sardana Montblanc, Capital de la Sardana, del compositor Alfred Abad. El Premi de la Crítica i el Premi de la Joventut, dirimits per un jurat especialitzat, han estat otorgats a les sardanes El secret d’Olesa i Perpetuum desidium, de Xavier Ventosa i Marc Timón respectivament.

A més de les composicions guanyadores, la 30a edició de la Sardana de l’Any també ha premiat tres altres peces amb accèssits: La Font d’en Nando de Carles Santiago (Premi Popular), Discreta melangia d’Enric Ortí (Premi Crítica) i Festes Salvatanes (Premi Joventut), del compositor nord-català Lluc Vizentini.

Totes les peces que optaven a ser reconegudes com La Sardana de l’Any 2018 han estat interpretades per les cobles Mediterrània i Sant-Jordi Ciutat de Barcelona. La interpretació de les deu obres ha tornat a demostrar la gran varietat de registres musicals en els quals pot enquadrar-se una sardana.

Així ha seguit demostrant-se, de fet, en la segona part del programa de la gala. Ja fora l’àmbit competitiu, s’ha viscut una col·laboració molt interessant entre la Polifònica de Puig-reig, el grup d’havaneres Port Bo, la soprana solista Indira Ferrer i les dues cobles esmentades. Una potent suma de talent, en definitiva, que entre altres peces ens ha permès gaudir de la sardana de Pau Casals Sant Martí del Canigó, en homenatge al proper centenari de la creació de l’Orquestra Pau Casals (1920); Cadaqués t’estimi, d’Antoni Mas, en la qual Ferrer ha pogut demostrar el seu virtuosisme vocal; una versió inusualment expansiva de l’Ave Maria, el popular fragment de La Cavalleria Rusticana, de Mascagni; una interpretació d’allò més enèrgica de la 9a simfonia de Beethoven; o bé l’estrena d’És quan canto que hi veig clar, del citat Antoni Mas, inspirada en el poema de J.V. Foix.

Els parlaments institucionals

Rucabado ha dedicat la celebració de la Sardana de l’Any al conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, i a Rut Martínez i Josep Baiges, presentadors de la gala durant en les darreres quinze edicions. El president de la CSC ha anunciat que la final de la 31a Sardana de l’Any se celebrarà el 30 de maig al Teatre La Faràndula de Sabadell.

Fent seves unes paraules de l’escriptor Manuel de Pedrolo, Vilallonga ha reivindicat la cultura popular com “qualsevol forma de viure d’una comunitat”. “Cultura no només és art”, ha emfatitzat la consellera de Cultura, per qui “la sardana forma part del nostre patrimoni immaterial”. En aquest sentit, Vilallonga s’ha mostrat esperança en l’èxit de la candidatura impulsada per la CSC amb l’objectiu que la sardana sigui inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Tancant els parlaments institucionals, Torra també ha fet una referència literària, en aquest cas a un poema de Lluís Maria Xirinacs, per enaltir el poder cohesionador i fraternal que té la sardana per a construir un món millor.

El concert ha posat el punt final amb la interpretació de ‘Montblanc, Capital de la Sardana’, flamant guanyadora de La Sardana de l’Any 2018.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa