Tornaveu
Marató de presentacions de llibres a la Casa de la Sardana

El país batega, i els llibres són un reflex d’aquest batec en tots els àmbits, tant polític, com social, cultural i econòmic. El món de la sardana mira molt més enllà del seu entorn i s’obre a debatre i explorar qüestions que afecten la societat des de diversos punts de vista. És per això que la Confederació Sardanista de Catalunya ha organitzat, en el marc de la festa de les lletres de Sant Jordi, un abril ple de presentacions literàries per tal de conèixer novetats editorials tant relacionades amb la sardana com amb el moment que viu Catalunya.

La Casa de la Sardana (carrer del Pou de la Figuera, 15, Barcelona) acollirà sis presentacions de llibres, la majoria a les 19h, amb els seus autors. Jesús Ventura és l’encarregat de donar el tret de sortida a aquesta marató dilluns 9 d’abril, amb un volum recopilatori de la relació entre la sardana i la capital catalana, que va editar-se amb motiu de Barcelona com a Capital de la Sardana.

La segona proposta és dimecres 11 d’abril, i és un canvi radical de temàtica. L’1 d’octubre en imatges. El referèndum d’independència ha causat un impacte en la societat catalana que no oblidarà en dècades, tant per la repressió de l’Estat, i les conseqüències polítiques, amb el 155 i l’exili i empresonament del Govern legítim, com les posteriors protestes al carrer en defensa de la democràcia. Serà a través de la càmera del fotoperiodista Jordi Borràs, que presentarà Dies que duraran anys. És un volum que recopila les imatges que aquest reporter va realitzar durant la tardor del 2017 i sobretot la jornada de l’1 d’octubre. S’hi recullen fotos de la població organitzant el referèndum, la defensa de les seus electorals, les intervencions policials, les protestes al carrer, els empresonaments dels líders socials i polítics, i molts d’altres instants més d’un període de temps que han marcat la política i la societat catalana. El volum també conté textos d’escriptors reconeguts que parlen d’aquells dies.

El dilluns, 16 d’abril, serà el torn de la doctora en Musicologia Anna Costal i el seu nou volum Això no és una biografia de Pep Ventura. Aquest llibre fa una relectura del mite historiogràfic del músic molt interessant per a tot el col·lectiu sardanista i musical.

La quarta presentació serà el divendres, 20 d’abril, amb l’horari especial de les 17:00 h. Es tracta del llibre País de sardana, del rossellonès Josep Vidalou, amb traducció al català de Joan Casals. L’obra explica en format de novel·la la creació del primer concurs de sardana esportiva a Ceret, amb diverses trames històriques del moment. La penúltima sessió serà el dimecres, 25 de d’abril, amb el llibre Històries de músics, del compositor Antoni Mas Bou. El volum recull anècdotes de nombrosos músics de cobles i orquestres, però que també permet veure i entendre la seva forma de viure.

Finalment, el dilluns 30 d’abril, serà el torn de Xavier Trias amb Tot el que no es volia dir. L’exalcalde de Barcelona desvela en aquest llibre tots els entrebancs i canvis que ha viscut com a polític els darrers 30 anys. Des de la seva tasca com a director de l’Institut Català de la Salut fins a màxim dirigent a Barcelona, repassa les dificultats que el ‘felipisme’ va posar a la creació del sistema sanitari català, els budells del ‘pujolisme’, els secrets del poder municipal o l’Operació Catalunya, entre d’altres temes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa