Tornaveu
L’avi Xaxu, el barber que va compondre 500 sardanes

El tret de sortida de la commemoració ha estat el concert Xaxu. Sardanes, peces corals i apunts musicals, amb l’Escola Municipal de Música, la cobla Rossinyolets, el cor Indika i el pianista Ivan Joanals. Però el gruix d’activitats serà durant la primavera i la tardor, amb un cicle de conferències sobre la figura de Josep Vicens, la seva obra musical, els músics i la cobla o la situació actual del fet sardanista. També hi haurà un cicle de caràcter bimensual amb d’excursions i visites a indrets relacionats amb Josep Vicens i Juli per revisar la seva vida i comprendre millor la seva obra. Es visitaran viles com Malgrat de Mar, Girona i l’exili francès, així com la seva vila natal, l’Escala.

Per altra banda, es gravarà un disc amb una selecció del seu corpus musical com a autor de cobla-orquestra, amb sardanes i també altres gèneres musicals com peces corals, obres religioses o composicions per a orquestra antiga. L’organització ha previst també concerts per evocar la figura de Xaxu. A l’estiu s’estrenarà el concert Xaxu. Entre la tradició i la innovació amb la cobla La Principal del Llobregat i el 44è Concert d’Estiu de Sardanes i de Música per a Cobla, serà A l’entorn de Josep Vicens Xaxu. D’altra banda, durant la tardor, s’oferirà el concert Recordança a l’Avi Xaxu , amb la cobla Reus Jove. També a la tardor es preveuen activitats en i amb els centres educatius locals i s’estrenarà una obra de teatre en forma de monòleg titulada Xaxu, un home de poble. Al mateix temps, durant la tardor i l’hivern hi haurà una exposició sobre la seva figura.

I fora de la seva vila natal, el compositor tindrà també reconeixement. Estan programades les seves sardanes a tots els aplecs de la Sardana de les comarques gironines durant el 2020. A més, les cobles adherides a l’Associació de Cobles de Catalunya interpretaran sardanes i es faran diversos esdeveniments de difusió de la seva vida i obra a la Casa de la Sardana de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa