Tornaveu
“Intentarem que la sardana sigui reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial l’any 2022”

Què se sent ocupant un càrrec com el de president de la Confederació Sardanista?

Molta responsabilitat. Jo fa molts anys que ocupo llocs de pes en altres entitats sardanistes, però aquesta és la més alta que hi ha dins del món de la sardana i la responsabilitat també és major. Em sento una mica angoixat mirant la perspectiva de com he de fer-ho, però també molt esperançat. És una tasca que m’agrada molt i, per tant, al mateix temps estic agraït a la gent que ha volgut que fos president i que em dóna suport.

Quina és la seva vinculació amb el món de la sardana personalment?

El meu pare ja era president d’una entitat sardanista al meu poble natal, Caldes de Malavella. Amb ell sempre anàvem a veure sardanes i em va ensenyar a apreciar-les i que fossin part de la meva vida. A més, la gran entitat que organitzava esdeveniments culturals al meu poble era l’Agrupació de Sardanistes de Caldes de Malavella, i vaig decidir incorporar-m’hi. Sempre he crescut en aquest món organitzatiu.

Una de les seves tasques és seguir amb la feina perquè la UNESCO inscrigui la sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En quin moment es troba aquesta candidatura?

Estem arribant gairebé al final d’aquest procés. Intentarem que la sardana sigui reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO l’any 2022. Hem enviat els expedients a l’estat espanyol i a França perquè necessitem el seu suport per tirar endavant la candidatura. Els expedients ja s’estan valorant, i qui presentarà la candidatura oficial serà l’estat d’Andorra.

Quins altres reptes assumeix?

El repte més gran és passar d’una organització associativa a una de més professionalitzada. Hem crescut molt. Som molta gent, tenim molt volum de feina i cal fer aquest canvi. A nivell estructural, diversificarem més les tasques. Això també evitarà que la gent es cremi assumint càrrecs, que agafin més protagonisme i que sigui més fàcil trobar relleu.

Es plantegen noves línies de treball dins de la Confederació?

De moment, en tenim una que penso que val la pena destacar. Vetllarem perquè el món sardanista sigui èticament sostenible, lliure de sexisme, homofòbia, LGTBIfòbia, racisme i masclisme. A causa de tot el que està passant, hem començat a treballar en aquesta línia. Ens hem d’avançar a no tenir cap tipus de problema confeccionant un protocol d’actuació.

Encara que Joaquim Rucabado hagi deixat el càrrec de president, encapçalarà la Fundació Universal de la Sardana. Com es coordinarà aquesta fundació amb la Confederació?

La Fundació Universal de la Sardana muntarà tots els sistemes de recaptació que puguin trobar, i gran part de la seva activitat anirà destinada a ajudar a la Confederació a tirar endavant. La política que segueixi la Fundació estarà molt vinculada amb la de la Confederació.

Quin missatge voldria transmetre a les federacions i colles sardanistes com a nou president de la Confederació?

Treballarem com ho hem fet sempre: amb rigor i amb ganes de seguir avançant. No hi haurà massa canvis en el pensament. Potser sí en l’estructura, però no en el pensament. Tenim clar que el que hem fet fins ara ho hem de mantenir, i també millorar-ho. El món sardanista pot estar tranquil perquè des de la Confederació Sardanista tirarem endavant com ho hem fet fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa