Tornaveu
Figueres passa el testimoni sardanista amb un espectacle teatralitzat

Figueres ha demostrat “que el món sardanista gaudeix d’una molt bona salut i té un nivell cultural de primer ordre. I sobre aquest camí, manifestem la voluntat de treballar per aconseguir que properament la Sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco”. Són paraules de Quim Felip, regidor de Cultura Popular d’aquesta vila de l’Alt Empordà, que durant el 2017 ha defensat la Capitalitat de la Sardana amb un centenar llarg d’activitats, i amb un patrimoni addicional, haver estat el bressol del compositor i folklorista Pep Ventura, nascut ara fa just dos segles. Figueres passarà el testimoni sardanista a Montblanc, però no es desentendrà de la tasca de país que suposa intentar que la Unesco faci aquest reconeixement a un element clau de la cultura popular catalana, amb projecció internacional. I és per això que Figueres continuarà treballant durant el 2018 per tal que la sardana tingui una gran presència al carrer, amb una programació ambiciosa que presentarà aviat.Tot i que els terminis amb què es treballa per intentar assolir aquest reconeixement són de dos a quatre anys, cada pas i cada gest compta.

I com passarà el relleu Figueres a Montblanc? Amb un acte de cloenda potent aquest diumenge 11 de març, que inclou una cercavila festiva fins a la plaça de la Música, on s’inaugurarà el Monument a la Sardana, obra de l’escultora empordanesa Núria Surribas. Hi participaran els geganters, bastoners i esbarts locals i les sardanes aniran a càrrec de la cobla Costa Brava. I la traca final, l’espectacle Triple Picat, una producció de l’Ajuntament de Figueres i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Segons explica l’organització, l’espectacle de cloenda està concebut com “una proposta teatralitzada i de nova creació amb clar protagonisme de músics joves provinents de diverses poblacions”, que voltarà per diverses poblacions durant el 2018. En paraules del divulgador sardanista Jaume Nonell, Triple Picat “pretén transportar l’espectador a l’ambient festiu de mitjans del segle XIX a l’Empordà, en dos llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí. Una reconstrucció històrica feta amb rigor però, alhora, amb tots els ingredients necessaris per fer-la amena per al públic sempre guiat de la mà de l’actriu Cristina Cervià”. S’hi podrà trobar des d’una sardana curta tocada per una cobla de tres músics: flabiol, tenora i cornamusa fins a sardanes llargues arranjades per a orquestra amb la participació d’instruments de cobla. Triple Picat s’estrenarà a les set de la tarda a l’església de Sant Pere de Figueres, amb entrada gratuïta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa