Tornaveu
Èxit en les 1eres jornades de Divulgació de la Sardana
Més d’un centenar de participants han omplert la granja Les Obagues de Juneda aquest cap de setmana per compartir experiències sardanistes i analitzar la situació de la sardana en el context actual. Amb el nom d’Enganxat, les jornades han comptat, entre d’altres, amb la presència del periodista Carles Capdevila.

Organitzades per la Confederació Sardanista de Catalunya i la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, l’esdeveniment ha estat obert a tothom qui es dedica a ensenyar i difondre la sardana des de diversos àmbits: monitors, dansaires, agrupacions i colles. Dedicant un bon espai de reflexió a la presència de la sardana als mitjans de comunicació.

“No hi ha cap teoria de la conspiració”

Per què la sardana no té més espai als diaris? Per què costa tant que un aplec aparegui a un informatiu? Per què és difícil fer difusió d’un campionat de colles a la ràdio? Aquestes són algunes de les preguntes que s’han intentat respondre a Juneda durant la conferència del periodista Carles Capdevila. En la seva intervenció a les primeres jornades de divulgació sardanista Enganxa’t el director del diari Ara ha negat ”teories de la conspiració” entorn el món sardanista, però ha reconegut que no apareix tant com es mereix als mitjans. Per això, Capdevila ha animat als sardanistes a organitzar actes més ”mediàtics” que puguin despertar l’interès de periodistes i també de lectors i espectadors. En aquest sentit, Capdevila ha recalcat que cada vegada hi ha més periodistes dedicats a ”vendre” informacions i per tant, la competència és més gran. Tanmateix, el periodista ha volgut treure importància al fet d’aparèixer o no a la televisió als diaris i ha demanat ”fer bé la feina”.

També en aquesta línia a Juneda ha tingut lloc un debat sobre la comunicació dels actes sardanistes que ha permès analitzar amb profunditat la presència als mitjans de comunicació del món sardanista. Entre altres coses s’ha destacat la importància de la innovació, de la imatge de qualitat i la necessitat de ”vendre” aquest tipus d’esdeveniments per cridar l’atenció dels periodistes, espectadors i lectors. També s’ha volgut parar especial atenció a la importància de les xarxes socials a l’hora de difondre informació de manera ràpida i massiva.

Presentació de nous projectes

A ‘Enganxa’t’ s’hi ha difós entre els assistents projectes diversos d’arreu del territori. S’hi ha explicat el projecte del disc Gira i Gira, que inclou diverses peces i sardanes per aprendre i treballar la dansa catalana. Aquest disc s’ha editat aquest 2014, impulsat per la plataforma cultural i de lleure GR3 i el Grup Sardanista Montserrat. La part musical va a càrrec del grup Entrenosal3 i la Bellpuig Cobla.

També s’ha divulgat el projecte d’ensenyament sardanista digital SardaTIC. És el nom d’una iniciativa particular per donar a conèixer als nens el món de la cobla i la sardana. És un projecte telemàtic i es pot consultar a la següent adreça. La seva intenció és aprofitar les sinèrgies de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) perquè grups d’escoles treballin col·lectivament la sardana.

També hi ha hagut una actuació del grup Polcasol3, un grup d’animació que vol acostar de manera lúdica i festiva la sardana i la dansa catalana a la mainada. D’aquesta manera, s’ha volgut reflexionar sobre la manera de fer entrar els més joves en el món de la sardana, quan tradicionalment hi ha certa reticència.

Aquestes 1es Jornades de Divulgació de la Sardana tenen vocació de continuïtat i itinerància. Per tant, ja s’està treballant per fer-ne realitat la 2a edició a un altre emplaçament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Marc Demidoff a març 10, 2015 | 17:59
    Marc Demidoff març 10, 2015 | 17:59
    Teniu una bona revista però no és gens coneguda i és una llàstima. Feu algun pla de posicionament i SEO/SEM. Trobo a faltar també articles de castells, que sempre donen molt de joc. Sort!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa