Tornaveu
‘El pas del temps’, un regal del compositor Ramon Cardo al Memorial Joaquim Serra

Aquest dilluns 30 d’octubre arriba una nova edició del Memorial Joaquim Serra de sardanes i música per a cobla al Teatre Romea de Barcelona (20h), una cita que es repeteix anualment des de fa 17 anys, per recordar la figura del músic i compositor, promotor de la música popular catalana durant el franquisme. L’edició d’enguany, però, té un punt especial, i és que per primera vegada el compositor convidat és valencià. Es tracta de Ramon Cardo. Nascut a Godella, al País Valencià, és un reconegut saxofonista, intèrpret, compositor, director i pedagog. Actualment la seva activitat com a saxofonista i director gira al voltant de les formacions habituals del gènere: el quartet, la Ramon Cardo Big Band, l’octet Ramon Cardo ORANGE SWING, Enjazzats Big Band i UJI Big. És, per tant, “el primer agermanament musical entre Catalunya i el País Valencià d’aquest Memorial”, assenyala a Tornaveu en Jesús Ventura, de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, organitzadora del memorial. Remarca que la seva actuació serà amb les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Sobre la tria del compositor per a aquesta edició, Ventura explica que “la nostra voluntat sempre ha estat buscar autors que reuneixin dos requisits, que no hagin escrit mai per a cobla i donar-los així la primera oportunitat de fer-ho, i la segona és que es moguin en altres àmbits que no sigui estrictament el de la música tradicional catalana”. És per això que considera que en Ramon Cardo és una personalitat del jazz al país valencià. “Ha col·laborat a tot Espanya i és un compositor molt important. Vam escoltar les seves obres i vam entendre que seria una oportunitat molt bona i a més a més té una relació directa amb el solista, el Jordi Molina, que serà el tenor que l’interpretarà”. El regal per als espectadors? La peça El pas del temps.

I què en pensa Ramon Cardo, de protagonitzar el memorial? “Per a mi és més que un honor, perquè en el món de la composició és molt difícil si no ets un compositor consagrat, com és el meu cas, trobar una entitat que et faci un encàrrec d’aquestes característiques”. Creu que com a compositor ja significa un repte. “I si a més a més li sumes que estem parlant de música tradicional i que m’han donat carta lliure per poder adaptar-la i fusionar-la amb la meva música, que sóc músic de jazz, doncs per a mi és un repte i un plaer”. I com a valencià casat amb una catalana? “Em sento molt proper a tot el que passa a Catalunya, i parlem la mateixa llengua i el mateix llenguatge”.

El Memorial Joaquim Serra se celebra és al Teatre Romea aquest dilluns 30 d’octubre a les 20h, els interessats poden demanar la seva invitació contactant amb l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (93 315 14 96, tardes).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa