Tornaveu
Diverses ballades arreu de Catalunya i el Rosselló per al Dia Universal de la Sardana

Diumenge 19 de juny, s’ha celebrat el Dia Universal de la Sardana arreu de Catalunya i el Rosselló amb un total de 28 activitats sardanistes diferents, que componen aplecs, ballades i concursos de sardana esportiva. Una d’aquestes activitats ha estat una ballada doble de sardanes a la Plaça dels Somnis del Parc del Tibidabo, a les 11:00 h, que ha concentrat totes les actuacions sardanistes de la ciutat en un únic punt. L’esdeveniment l’ha organitzat la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el Parc del Tibidabo.

L’objectiu del Dia Universal de la Sardana és estendre el concepte i el so de la sardana arreu. Alhora, serveix per crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta. Enguany, per unir simbòlicament totes les activitats s’ha triat la sardana ‘Gentil Adrianna’, del compositor Manuel Balasch i Suñé, en el marc del centenari del seu naixement. Aquest sardana es va estrenar el 1948 i el seu títol original era ‘Adriana’.

La part musical d’aquesta ballada doble ha anat a càrrec de les cobles La Principal de Terrassa i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Les ballades dobles són un fet molt especial pels sardanistes perquè suposa gairebé 3 hores de sardanes.

Aquesta activitat a Barcelona és la recuperació de la ballada multitudinària que es va fer al Tibidabo en el marc de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014.

En anys anteriors casals catalans a l’exterior, com el de Grenoble (França), Basilea (Suïssa), Mendoza (Argentina) o Victòria (Austràlia) han participat en l’esdeveniment des de la distància amb la programació de la sardana unitària d’aquell any.

El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l’Obra del Ballet Popular i des del 2012 se n’ocupa la Confederació Sardanista de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa