Tornaveu
La Dharma posarà veu al Manifest del Dia Universal de la Sardana 2023

11 de desembre de 1981. Palau de la Música Catalana. La Companyia Elèctrica Dharma i la Cobla Mediterrània oferien el seu primer concert, una experiència de fusió de la sardana i el rock que va marcar per sempre més el panorama musical català, i de la qual en va sortir un dels millors discos publicats mai a Catalunya, de la mà dels arranjaments d’Esteve Fortuny. Recuperant l’esperit innovador d’aquella experiència musical de fa quatre dècades, la Confederació Sardanista de Catalunya ha decidit fer un encàrrec molt especial a la Companyia Elèctrica Dharma: que posi veu i música al Manifest del Dia Universal de la Sardana 2023, que se celebra el diumenge 18 de juny (és el diumenge previ a Sant Joan). Aquesta diada la va instituir el 1960 l’Obra del Ballet Popular, i la Confederació Sardanista de Catalunya la gestiona des del 2012.

Com explica la Confederació, el manifest és una oda a la sonoritat de la cobla que des dels inicis va acompanyar la Dharma, i que més tard manifesten al Palau de la Música. “Un manifest emotiu que anima a continuar vivint la cobla i la sardana, com diuen els germans Fortuny, sense por“.

Sardana unitària

La Confederació fa una crida a tothom qui, “amb esforç i il·lusió, empenten la sardana i la música de cobla perquè trobin el seu lloc dins la gran família de la cultura popular catalana”, i ha fet arribar el manifest de La Dharma a totes les entitats perquè diumenge, 18 de juny, en el marc del Dia Universal de la Sardana difonguin el manifest, llegint-lo, publicant-lo o cantant-lo. A més, aquest dia també s’interpretarà la sardana unitària del 2023, Placidesa de Lluís Albert, en el marc del centenari del naixement del músic compositor barceloní establert a l’Escala, població que el va nomenar Fill Adoptiu l’any 1998 i li va concedir la Medalla d’Honor. La sardana es va estrenar l’any 1954 i J. Barceló i Matas en va posar la lletra.

Manifestos d’anys anteriors

En Josep Maria Serracant va ser l’autor del manifest del 2022, l’any 2021 va anar a càrrec de la Dra. Anna Vilella, epidemiòloga del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, el 2020 va ser Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el 2019 Pere Becque, d’Òmnium Cultural de la Catalunya del Nord i el president de la Generalitat de Catalunya el 2017, Carles Puigdemont.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sardanista gironí a juny 08, 2023 | 10:24
    Sardanista gironí juny 08, 2023 | 10:24
    Bé, veig que s'ha triat una sardana digna per a l'esdeveniment. "Placidesa" és una peça molt bona
  2. Icona del comentari de: Blanca a juny 09, 2023 | 01:48
    Blanca juny 09, 2023 | 01:48
    On es farà? GRACIES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa