Tornaveu
El concert final que revelarà La Sardana de l’Any 2022

Ara sí, falten pocs dies perquè coneguem La Sardana de l’Any 2022. Serà el dissabte 27 de maig al Casino de Lloret de Mar a les 17.30h, on es viurà el concert final de la 33a edició del concurs que valora les sardanes estrenades durant el 2022. Segons ha explicat l’organització, al primer bloc del concert, la cobla Orquestra Selvatana interpretarà les 8 sardanes finalistes que opten al premi Popular. Durant la mitja part el públic podrà votar la seva sardana preferida. I el segon bloc prendrà forma de commemoració pel 80è aniversari de Joan Lluís Moraleda amb la Banda Municipal de Barcelona i la soprano Ariadna Moraleda. Les entrades es poden comprar a un preu de 20 euros fent clic aquí.

10 eliminatòries per arribar a la final

Però quin camí han hagut de recórrer les sardanes que arriben a la final? Des que el gener de 2023 va començar el concurs, s’han disputat 10 eliminatòries amb 4 sardanes cadascuna. Qui tria les sardanes que passen de ronda són els oients radiofònics, que també poden votar per internet, perquè es tracta d’un concurs de participació popular. I prèviament, un comitè seleccionador, format per músics i sardanistes, va ser l’encarregat de valorar i puntuar les 40 peces que el gener passat van entrar a la roda d’eliminatòries.

El concurs, que vol promoure la composició de noves peces i estimular el talent jove, ofereix tres categories: el Premi Popular, a partir dels vots rebuts pel col·lectiu sardanista; el Premi de la Crítica, segons els mèrits musicals que valorarà un jurat, i el Premi Joventut, per a autors menors de 30 anys, que també concedirà un comitè.

La Sardana de l’any 2021

El compositor barceloní Jordi Leon, que el 2019 aconseguia l’accèssit per Gresca, tabola i Ball de Rams, va obtenir l’any passat el principal guardó de La Sardana de l’Any 2021 per La Mola de Matadepera, competint amb una cinquantena de candidatures. L’obra està inspirada en una ascensió a aquesta emblemàtica muntanya i la visió del seu encant des de la població de Matadepera. El premi Joventut va ser per La Plaça de les il·lusions, d’Anna Abad. El Premi de la Crítica va ser per a la sardana Setanta febrers, del compositor barceloní Enric Ortí, qui ja va guanyar el 1r Premi en l’edició de 2006. Els accèssits van ser per a Elna, de Joaquim Hostench (premi del públic), Camí, de Marc Timón (crítica) i Companys de viatge, de Raül Lacilla (joventut).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa