En què consisteixen? Es posa una música complexa i repetitiva en què el revessaire ha d’intentar esbrinar el tiratge de curts i de llargs a través de la seva oïda musical i diverses operacions matemàtiques. En funció de què aconsegueixi resoldre, el concursant obté una puntuació o altra.
“La sardana revessa és una peculiar modalitat sardanista que ara mateix sembla tenir poc predicament. Seria important que els sardanistes s’hi interessin, aprenguessin com resoldre-les, gaudissin de l’experiència i s’engresquessin a participar en els concursos individuals que s’organitzen pel territori”, alerta la Confederació Sardanista de Catalunya, que reclama també la implicació de les entitats sardanistes per recuperar o crear concursos individuals de sardanes revesses. Tot plegat, amb l’objectiu de conservar aquest llegat cultural peculiar de de la sardana i la música, amb autors tan rellevants com Joaquim Tristany, Josep Casas, Sebastià Figuerola, Dani Gasulla o Carles Santiago.
Per això és important el fet que aquest cap de setmana arrenca la temporada de concursos individuals de sardana revessa. Cervera és la primera de les cinc ciutats que acollirà un concurs. Serà diumenge 6 de febrer a les 11.30 h a l’Auditori de la ciutat, organitzat per la Colla Sardanista Jovencells i el cerverí Joan Castellà, amb el suport de la Paeria de Cervera, la UCS i l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (Acstell) i el projecte Revesses.cat.
Després serà el torn d’Olot, el diumenge 6 de març; Mollerussa, el diumenge 9 d’octubre; Terrassa, el diumenge 16 d’octubre i Girona, el dimarts 1 de novembre. Aquestes cites competitives, alerta la Coordinadora, “són menys de la meitat de les dotze que es van organitzar fa vint anys: Sant Pere de Ribes, Granollers, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Barcelona-Poblenou, Mataró, Igualada, Terrassa, Girona, Barcelona-El Clot, Barcelona-Sant Andreu i Ceret”. Ara bé, també fa valdre alguns projectes que intenten impulsar la sardana revessa, com el projecte educatiu Revesses.cat, que ja ha assolit una dècada de vida; o la inclusió de sardanes revesses senzilles a Aplecs i cicles de ballades, com a L’Escala o a Tiana, o el concurs Sardanigma de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS).