Tornaveu
Calonge homenatja el seu príncep de la tenora, Ricard Viladesau

El mestre Pau Casals el va batejar com a príncep de la tenora. Ricard Viladesau Caner va néixer el 18 de gener de 1918 a la vila de Calonge, i va ser una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora i una fecunda producció com a compositor. El 1990 va rebre la medalla al Mèrit Musical, que atorga l’obra del Ballet Popular, i el 1991 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Va escriure 244 sardanes, moltes d’elles premiades, com Niu d’amor, L’Empordanet o Costabravenca; d’altres fetes per encàrrec: Barcelona 92, El carrilet, Sa Rocandora i diverses dedicades a Calonge, com El meu poble, Esperit calongí o La Vall de Calonge. I ara, la seva vila natal, que l’abril de 1997 el va nomenar fill predilecte de Calonge, li ret homenatge convertint el 2018 en l’any Viladesau, coincidint amb el centenari del seu naixement. Hi ha programades una trentena d’activitats culturals que aprofundeixen en la difusió de l’obra i la figura del músic i compositor calongí, que va començar la relació amb la seva música amb només 5 anys, aprenent solfeig amb dos mestres calongins.

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona, ha donat el tret de sortida a l’Any Viladesau, que també inclou taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura del compositor. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s’han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí. Les activitats es programen durant dotze mesos es tancaran amb un gran concert de cloenda a l’Auditori de Girona, el 19 de gener del 2019. L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha volgut remarcar que el compositor “sempre va dur el nom de Calonge arreu i es va sentir molt orgullós de ser calongí. Per això volem tornar-li tots els honors que ens va fer, ell és fill predilecte de Calonge i ara volem donar a conèixer la seva obra encara més, i retre-li l’homenatge que com a príncep de la tenora es mereix”.

L’Any Viladesau ha començat amb la presentació del disc compacte enregistrat en directe a Calonge per La Principal de la Bisbal, Cobla oficial de la Generalitat de Catalunya, amb la qual el músic calongí va tenir una especial vinculació i en fou membre destacat durant vint anys (1950-70). Aquest disc va ser enregistrat al pati d’armes del castell de Calonge l’estiu del 2017 en el marc del cinquantè aniversari dels Festivals de Música de Calonge, i inclou 12 peces entre les quals hi ha tres composicions de Viladesau: La Placeta dels Llops, Esperit Calongí i Va de Vals.

Podeu consultar el programa de l’Any Viladesau, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa