Tornaveu
Balaguer Capital de la Sardana aposta per la fusió i la producció pròpia
Aquest dissabte 19 l’acte de proclamació oficial i un concert del Roger Mas i la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona inauguraran el programa d’actes Balaguer Capital de la Sardana 2022. Serà tot un any amb una cinquantena d’activitats al voltant de la cobla i la sardana: hi haurà ballades i molt més, com edició de discos, exposicions, activitats amb escoles i entitats i espectacles que fan fusionar les sardanes amb altres estils, amb el rock, el pop, el jazz o la jota, per tal de modernitzar-la i apropar-la a la ciutadania.

“Volem treure al sardana de la seva zona de confort i posar-la fora del seu àmbit on li és més còmode. A Balaguer els sardanistes som probablement el 3%. No hem volgut fer una capitalitat per aquest 3% sinó per al 100% de la població. I això passa per programar molta fusió i de molta qualitat”. El president de l’Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, Jaume Marvà, destacava així els principals línies del programa de la capitalitat, durant la presentació d’aquesta iniciativa que impulsen juntament amb el consistori i la Confederació Sardanista de Catalunya.

La fusió es materialitzarà en molts actes que uniran la sardana amb altres expressions musicals i culturals. Entre ells, els concerts de la Bellpuig Cobla i l’Orfeó Balaguerí al juny, el de l’Elèctrica Dharma per la Festa de la Transsegre de juliol i el que protagonitzarà el cantaor Pere Martínez, o també l’espectacle Electro jota’ amb el grup A vore, al setembre, en el marc del Festival Llavors.

A més, el programa també aposta per la producció pròpia i per deixar testimoni d’aquesta capitalitat. Així, en el marc del projecte Balcons Il·lustrats es presentarà un mural per decorar les parets de la ciutat, hi haurà una exposició centrada en la cultura popular al Museu de la Noguera i un espectacle propi per la Festa Major de Balaguer.

Els organitzadors també destaquen la voluntat d’implicar en el programa el món associatiu i de les escoles del municipi, que hi participen amb tallers del programa educatiu ‘Saltem i ballem’ de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. A més, la capitalitat ha de servir també per recuperar i renovar el patrimoni musical balaguerí amb noves composicions, i per editar un disc amb sardanes dedicades a la població.

Els actes acabaran el cap de setmana del 25 i 26 de febrer de 2023 amb la Festa Anual de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) i la Festa de les colles de l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa