Tornaveu
Arriba la final del concurs La Sardana de l’Any

Aquest proper dissabte, 7 de maig, el Palau de Congressos d’Andorra la Vella acollirà, per 1a vegada, la final-concert del concurs La Sardana de l’Any, a les 17:30 h. Hi participaran les cobles Jovenívola de Sabadell, i una formació especial amb músics que han format part de la cobla Jovenívola de Sabadell durant els seus 40 anys d’existència.

La primera part oferirà com sempre les 10 sardanes finalistes del Premi Popular. El públic assistent podrà votar amb una butlleta en què s’atorgaran 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes preferides per cada votant. Com que el la Final també se seguirà en directe a través d’alguns casals catalans de l’estranger, es farà recompte de tots els vots del públic assistent i dels vots provinents dels casals catalans participants. La sardana amb més punts serà la guanyadora del Premi Popular de La Sardana de l’Any 2015 i la segona amb més punts n’aconseguirà l’accèssit.

La segona part oferirà l’estrena de l’espectacle Alla contra, d’Esteve Molero. Vol ser una peça que representi un encontre amb les contrarietats de la creació: el contrapunt, el contratemps, el contrapàs, el contrabaix i d’altres ‘contres’. Es tracta d’una peça per a cobla ampliada, cor i contralt narradora. Comptarà amb la participació de la cobla Jovenívola de Sabadell, El Pont d’Arcalís, l’Orfeó Andorrà i el propi Esteve Molero, com a creador del concepte i director musical.

També es donarà a conèixer la sardana guanyadora del Premi de la Crítica. Aquesta peça sorgeix de les 45 sardanes seleccionades per participar al concurs La Sardana de l’Any. Els components del Comitè Seleccionador hauran seleccionat un mínim de 6 sardanes i un màxim de 10 com a candidates al Premi de la Crítica, segons la qualitat musical de les sardanes. Els integrants d’aquest Comitè enguany són els compositors David Estañol, Jordi Feliu i Marcel Artiaga. Llavors, el Jurat Especial haurà votat les peces seleccionades. Aquest any aquest Jurat Especial el conformen el Josep Maria Serracant, el Joan Gibert, el Bernat Castillejo, el Joan Vila Safont i el Joan Francesc Vidal. La seva feina ha estat atorgar 3, 2 o 1 punts a les tres sardanes que creguin que mereixen aquest títol d’entre les sardanes proposades. En aquest cast, és independent si les obres s’han classificat o no per a la tanda següent. La sardana que rebi més punts serà la que guanyarà el Premi de la Crítica, i la segona amb més punts rebrà l’accèssit.

Igualment, es repeteix el Premi Joventut, instaurat per primer cop l’any passat. La seva finalitat és promocionar els autors joves menors de 30 anys que componen sardanes. L’obra guanyadora sorgirà d’un jurat format per 5 músics reconeguts i coneixedors del món de la cobla. Poden aspirar a aquest premi totes aquelles sardanes estrenades durant l’any 2015 que es presentin al concurs, els autors de les quals en el moment de l’estrena no hagin complert els 30 anys. Cada membre del Jurat Especial del Premi de la Crítica atorgarà 3, 2 o 1 punts a les tres sardanes que cregui que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades, independentment que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular. La sardana que rebi més punts, serà la guanyadora del Premi Joventut de La Sardana de L’Any 2015, i la segona amb més punts l’accèssit. Aquest Premi es pot declarar desert en cas que cap autor de les sardanes presentades sigui menor de 30 anys o que, havent-n’hi, segons el criteri del Jurat, no el mereixin.

A més a més, a les 15:30h hi haurà una ballada de sardanes a la Plaça del Poble d’Andorra la Vella. La part musical anirà a càrrec d’una formació especial de la Jovenívola de Sabadell amb músics que han format part de la cobla durant els seus 40 anys.

Un munt d’opcions si hi voleu assistir

Per poder ser-hi a temps hi ha previst un dinar germanor a les 13:00h al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, per 15 €. Cal confirmar-ne l’assistència a través de la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya (93 319 76 37 o [email protected]).

També hi ha oferta hotelera a l’Hotel Pyrénées i l’hotel Holiday Inn. Cal contactar directament amb aquests establiments i sol·licitar la reserva especial “Promoció sardanista”. El telèfon de l’Hotel Pyrénées és el 00 376 879 879 i el del Holiday Inn és +376 871 381. En aquest cas cal demanar per Meri Soler.

Per facilitar el transport a la final, l’empresa Viatges Fent Camí oferirà servei d’autocars per traslladar-se a Andorra des diversos punts de sortida del Principat. Se’n pot obtenir més informació i confirmar places al 628 585 672. Aquest desplaçament inclourà l’estada a l’hotel de 5 estrelles Plaza d’Andorra, una excursió a la Ruta Romànica d’Andorra i una assegurança.

Encara es poden comprar entrades com a usuari registrat de la pàgina web (fent clic aquí). Per ser-ne usuari només cal seguir un procediment molt senzill de creació d’un perfil amb un correu electrònic, una contrasenya i les dades personals. El preu de totes les localitats és de 15 €.

La final-concert de La Sardana de l’Any 2015 l’organitzen l’Agrupació Sardanista Andorrana i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, 2016 Andorra la Vella Ciutat Capital i la Fundació SGAE i s’emmarca en la celebració d’Andorra la Vella com a Capital de la Cultura Iberoamericana 2016.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa