Tornaveu
Andorra revela els premis Sardana de l’Any

La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2015, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Palau de Congressos d’Andorra la Vella, ha guardonat la sardana Trenta i cinquanta a Bellvitge del compositor Joan Jordi Beumala com a Premi Popular. La sardana El silenci del far, de Jordi Molina, ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquesta sardana és una de les composicions impulsades aquest any passat a Calella en el marc de la seva celebració com a Capital de la Sardana 2015.

Andorra la Vella ha acollit per primera vegada la final-concert del concurs La Sardana de l’Any en el marc dels actes de Capital de la Cultura Iberoamericana 2016. També s’ha anunciat que la Final de La Sardana de l’Any 2016 serà a Olesa de Montserrat, al Teatre de la Passió, dissabte 13 de maig de 2017.

L’accèssit del Premi Popular ha estat per a Compartint emocions del mestre Josep Coll i La màgia de les torretes, de Francesc Cassú, accèssit del Premi de la Crítica.

Premi Joventut

També s’ha lliurat el Premi Joventut a la sardana Amb 40 no en fem prou de Martí Fontclara. L’accèssit ha sigut per a T’ho mereixes Joan, de Xavier Tudela. Aquest premi és la 2a vegada que es convoca després de l’èxit de la crida de l’any passat i vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador l’integraven 6 músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Josep Maria Serracant, Joan Gibert, Bernat Castillejo, Joan Vila Safont i Joan Francesc Vidal. El jurat ha atorgat 3, 2 o 1 punts a les tres sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades.

Estrena de l’espectacle ‘Alla contra’

La Final-Concert ha comptat l’estrena de l’espectacle Alla contra, del compositor Esteve Molero. És una peça que representa un encontre amb les contrarietats de la creació: el contrapunt, el contratemps, el contrapàs, el contrabaix i d’altres contres. Es tracta d’una peça per a cobla ampliada, cor i contralt narradora. Ha comptat amb la participació de la cobla Jovenívola de Sabadell, El Pont d’Arcalís, l’Orfeó Andorrà i el propi Esteve Molero, com a creador del concepte i director musical.

Les 10 finalistes, a la primer part

La Final del concurs La Sardana de l’Any 2015 ha ofert una primera part en què les cobles Jovenívola de Sabadell, i una formació especial amb músics que han format part de la cobla Jovenívola de Sabadell durant els seus 40 anys d’existència, han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s’han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

El jurat que ha triat el Premi de la Crítica és el mateix que el del Premi de Joventut, que també han atorgat 3, 2 o 1 punts a les tres sardanes que han cregut que mereixen aquest títol, independentment que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular.

Aquesta final-concert ha provocat omplir la capacitat total de la sala del Palau de Congressos, cosa que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins el món del sardanisme, fet que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins la societat cultural catalana. En aquest sentit, les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos.

Han assistit a l’esdeveniment Lluís Puig, Director de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya; Pilar Puimedon, Alcaldessa d’Olesa de Montserrat; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya; Daniel Pérez, president de l’Agrupació Sardanista Andorrana; Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i Bartomeu Duran, president de l’Obra del Ballet Popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa