Tornaveu
Amb so de cobla, el festival que acull les revolucions de la cobla

El festival Amb so de cobla acollirà les diverses fusions que la cobla ha experimentat els darrers anys, sense perdre la tradició. És per això que el festival, que tindrà lloc del 8 al 12 d’agost a Palamós, programarà des del concert de l’acordionista, compositor i músic basc Kepa Junkera amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, així com el concert de La Principal de la Bisbal Els Montgrins, emmarcat dins la commemoració del centenari del naixement de Ricard Viladesau. Passant per Cobla dels Sons Essencials, que s’erigiran com a autèntics ambaixadors del festival amb diversos concerts al llarg de la zona.

“Si bé Amb so de cobla es concentra del 8 al 12 d’agost a Palamós, hem escampat diverses propostes per al territori”, ha exposat Pau Marqués codirector del festival en la roda de premsa de presentació, que ha obert la consellera de Cultura Laura Borràs, que ha donat pas al conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig que ha expressat: “Som resilients, seguirem amb la cultura endavant”. Posteriorment, Àngels

Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha refermat el

compromís de la Generalitat en el projecte: “Aquest és per a nosaltres un festival de referència a tot Catalunya. Tot el que passi a Palamós ha de ser un aparador nacional, hem de ser la veu del que passi al país”.

El festival compta amb la codirecció de Pau Marquès i Adrià Bauzó. Marquès ha subratllat: “Per a nosaltres ha estat un repte molt important assumir la direcció del festival, entesa com la voluntat d’incorporar una mirada forana, externa. Creiem que ha estat un encert i ens sentim molt còmodes treballant en col·laboració amb tots els agents i institucions que participen d’aquest projecte”. Així ha manifestat l’alcalde de Palamós. Lluís Puig, que ha expressat la certesa que tota la vila es mostrarà com un punt d’acollida del sardanisme i la cobla. Pel vicepresident tercer de la Diputació de Girona Albert Piñeira ha reivindicat la importància que Amb so de cobla s’encara a la seva segona edició, -“la millor manera de transmetre que el naixement del festival va ser un encert-, i ha afirmat: “Ens cal reivindicar allò que és més nostre atès que Catalunya és una nació”.

Un programa que recorre les revolucions de la cobla

Bauzà ha fet un breu resum del programa i ha destacat espectacles com Kirineoc, encàrrec del festival al trikitilari -acordionista- Kepa Junkera, que segueix el camí del seu recent disc Fok, en què oferia una relectura de cançons típiques dels Països Catalans, i enguany ofereix un concert en què s’oferiran composicions del mateix Junkera, revisitades per la Cobla conjuntament amb ell. Un camí d’anada i tornada el divendres 10h d’agost a les 21h a Parc del Convent dels Agustins de Palamós.

L’espectacle The Cobla Sound Fanfare recuperarà en paraules de Bauzó, “la cobla com a espectacle de carrer, que és com va néixer”. Així doncs, en un espectacle itinerant una formació pròpia de cobla oferirà un recorregut per diferents estils: dixie, funk, pasdoble… i música de carrer catalanam dissabte 11 d’agost a les 22h. La tradició també estarà representada amb el concert de cobla La Principal de la Bisbal Els Montgrins, en un concert que enguany es dedica al centenari del naixement de Ricard Viladesau, conegut com el príncep de la tenora (dimecres 8 d’agost a les 22h a l’Arbreda Municipal). També d’efemèrides, però en aquest cas rescatant una de l’any passat, s’oferirà l’espectacle Triple Picat, producció emmarcada dins la Capitalitat de la Sardana 2017 de Figueres que bva coincidir amb el bicentenari del naixement de Pep Ventura. Un espectacle de música i dansa que reconstrueix amb rigor l’ambient festiu de mitjans del segle XIX a l’Empordà (dijous 9 d’agost a les 20:30h).

A banda de les exhibicions de diferents cobles (diumenge 12 d’agost a les 20h al Passeig del Mar), i de la reedició del curs Amb so de cobla (que es durà a terme fora dels dies del festival, a la tardor), cal esmentar la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que, encapçalada per Marcel Casellas, preestrenarà els temes que configuraran el seu quart treball discogràfic, Si són flors, floriran, a més d’oferir un recorregut pels seus anteriors treballs que mostren un repertori propi que fa dialogar tradició i innovació, a través de la sonoritat de la cobla. Si bé dins del festival es podrà gaudir del concert dissabte 11 d’agost a les 23h al Passeig del Mar, la formació de Casellas seran com uns ambaixadors del festival, amb diversos concerts previs i posteriors (13 de juliol a Banyoles, 26 de juliol a Figueres i 9 de setembre a Lloret).

Més informació del programa de la segona edició del festival, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa