Tornaveu
A tot el món hi ha una única jam session de Cobla i es fa a Les Escaules

La iniciativa prové de dos Martins, és a dir, Martí Lladó i Martí Barris, que van proposar la Festa de Sardana i en van fixar la periodicitat anual, cada dimecres següent a la Diada de l’11 de Setembre. Des d’aleshores la festa agrupa a diferents músics de cobla que es troben a la plaça del poble per crear l’efímera Cobla Principal de Les Escaules per al dia en qüestió. “L’any passat van venir 34 músics, és divertit veure com es troben i s’entenen a la primera i toquen diverses sardanes, amb l’ajuda d’un director voluntari, que des de fa uns anys és en Jordi Vila”, explica Pau Alegrí, president l’associació juvenil Vall de la Muga, i organitzador de la Festa de la Sardana de Les Escaules conjuntament amb Tonet Parés.

Algegrí, que és el nét de Martí Lladó, als seus 26 anys ha viscut totes les Festes de la Sardana. “Un cop hi vam arribar a ser 700 persones, és agradable veure com la gent va repetint any rere any”, diu Alegrí, motiu pel qual cada any el nét del senyor Lladó reparteix els pasquins de la pròxima edició. “Així ja ningú se n’oblida, tot i que uns dos mesos abans de la festa vaig als diferents aplecs de la zona de Girona i entrego cartells i informo de la festa; molts em reconeixen i em parlen del meu avi”. Alegrí no forma part de cap colla sardanista, però li agrada la sardana i en sap ballar els passos principals.

A més de ser el més semblant a una Jam Session de Cobla, la Festa de la Sardana de Les Escaules és una festa que uneix a tot el poble que la prepara. No només és l’actuació de Cobla Principal de Les Escaules, com dèiem cobla efímera: tan sols es crea improvisadament per a l’ocasió; sinó que també hi ha un berenar com l’ocasió ho demana: pa amb tomàquet i embotits i alguna cosa per beure. El berenar té un preu simbòlic de tres euros.

“El meu avi està molt orgullós de mi, i m’agrada pensar que fins que ens cansem, hi ha moltes ganes de seguir, la gent ve d’un any a un altre, i els que vénen per primera vegada s’ho passen bé”, explica Alegrí, que afegeix que per motius de salut el seu avi de noranta-dos anys aquesta vegada no podrà col·laborar tant com d’altres ocasions, però assistirà a la festa juntament amb l’altre Martí, en Barris. Els dos, un bon dia de 2004, van crear una festa única.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa