Tornaveu
2013, l’any de la Sardana reivindicativa 

El 16 de març vinent, Arenys de Munt, bressol del ressorgiment de l’independentisme a Catalunya, canviarà les urnes del referèndum que el 2009 van projectar el municipi a nivell internacional per la Sardana com a emblema. Arenys de Munt serà proclamat Capital de la Sardana 2013. Serà la primera capital, mercès a una iniciativa promoguda i impulsada per la unió de les entitats més potents del sector: la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular. L’extens programa de la celebració inclou, de moment, vuitanta-dues activitats que s’allargaran fins al febrer del 2014. L’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis (CUP) remarca que la població, “especialment el teixit associatiu”, ha fet un gran esforç per modelar una efemèride que pretén “sacsejar, renovar i actualitzar aquest sector cultural tan propi del nostre país”.

A la Capital de la Sardana s’hi aplegaran ballades, aplecs, concerts, propostes escèniques, conferències i maridatges entre cultura i gastronomia. “La celebració agermanarà també tots aquells àmbits de la cultura popular i de carrer que conformen la nostra identitat nacional, com poden ser els esbarts dansaires, els correfocs, els castellers o les puntaires”, rebla Ximenis. El projecte tindrà un pressupost de 200.000 euros a càrrec de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, una part del qual s’intentarà aconseguir a través d’un projecte de micromecenatge a Verkami. “Volem que l’experiència serveixi per rejovenir un dels nostres símbols més universals i deixar constància de la seva perfecta adaptació als temps que corren”, defensa l’alcalde.

La capitalitat de la sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural en els territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, i també promoure i projectar el municipi designat com a Capital de la Sardana tant a l’interior com a l’exterior de les fronteres polítiques del país. Així doncs, al llarg de tot aquest any, fins a principis de 2014, Arenys de Munt serà el bressol d’una llarguíssima llista d’activitats culturals de tot tipus, que convertiran la localitat en el punt principal de confluència cultural a Catalunya, tant de l’àmbit sardanista com de l’àmbit de la cultura popular.

Aprofitant la presentació d’Arenys com a capital de la Sardana, el president de la Federació Sardanista de Catalunya (FSC), Joaquim Rucabado, s’ha anunciat la fusió de les tres principals entitats d’àmbit nacional que treballen pel món de la sardana –la FSC, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular- amb la voluntat de ‘crear una única estructura, més potent i eficaç, que aglutini totes les pràctiques i objectius d’aquest sector’.

Programa de l’any de la Sardana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa