Tornaveu
La religiositat popular a Barcelona, com gestionar la pluralitat

A Barcelona ciutat hi ha representades 23 confessions religioses i la majoritària n’és la catòlica, amb 242 centres de culte del total de 563 registrats, segons la darrera memòria publicada per l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament. Una diversitat religiosa que s’expressa també a l’espai públic i que forma part del patrimoni cultural de la ciutat. Amb tot, algunes comunitats troben dificultats per expressar-se en un espai públic que justament no és neutre i està marcat per les desigualtats i l’alteritat.

Conferència a càrrec de Víctor Albert-Blanco

Per posar en context aquesta diversitat, la Casa dels Entremesos de Barcelona (plaça de les Beates, 2) acull el pròxim dimecres, 7 de juny, la xerrada La religiositat popular avui a Barcelona. Una pluralitat creixent en una ciutat diversa, a càrrec de Víctor Albert-Blanco, doctor en sociologia per la Universitat Paris 8 i membre del grup de recerca Investigacions en sociologia de la religió de la Universitat Autònoma de Barcelona (ISOR-UAB).

Al llarg de la xerrada, aquest expert examinarà la religiositat popular contemporània de la ciutat de Barcelona. En primer lloc, es presentarà el context actual de la ciutat i, especialment, l’augment de la seva diversitat religiosa. Aquesta s’ha traduït en nous centres de culte distribuïts als barris de la ciutat i pertanyents a més de 14 confessions diferents que conviuen amb el patrimoni catòlic i amb la progressiva secularització de la societat. En segon lloc, s’abordarà la qüestió de les expressions d’aquesta pluralitat a l’espai públic, ja que, en paral·lel a l’obertura de centres de culte, la ciutat també ha vist aparèixer noves celebracions protagonitzades per les confessions en places, parcs i carrers. Finalment, la presentació també tractarà els límits i les dificultats que encara troben algunes comunitats a la ciutat, recordant que l’espai públic està condicionat per les relacions de poder.

La xerrada és gratuïta i està organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa