Adelaida Ferré i Gomis (Barcelona 1881 – 1955) és la gran historiadora de les puntes a Catalunya, impulsant no només la investigació, sinó que també com a pedagoga va impulsar la pràctica de les activitats del tèxtil. Dimarts 13 d’octubre a les 19h es durà a terme una taula rodona sobre la seva tasca i el seu llegat a la sala d’actes de l’escola IPSI (Carrer del Comte Borrell, 212-216, Barcelona).
“Adelaida Ferré va ser una dona avançada al seu temps, que es va interessar molt pel que avui considerem patrimoni immaterial del nostre territori. Va ser una gran impulsora del paper social de la dona i va exercir un gran treball en el camp de les puntes”, explica Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires sobre la pedagoga i historiadora, la contribució de la qual serrà analitzada en aquest acte, que comptarà amb les conferències de Laura Villalba, doctora en Filologia catalana, i Joan Miquel Llodrà, llicenciat en Història de l’Art.
Una vida dedicada a l’estudi i la pedagogia
La formació d’Adelaida respon a les tasques que desenvoluparia, d’una banda, es va formar a l’Escola Normal Superior de Mestres, i a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, on va ser deixebla del mestre el folklorista Rossend Serra i Pagès. De l’altra, va complementar la formació amb estudis artístics a l’Escola Superior d’Arts i Indústries i Belles Arts de Barcelona, coneguda com la Llotja, va continuar la seva formació, però va ser a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, on va entrar en coneixement amb el món de les puntes. A partir d’aquí Adelaida va trobar la seva vocació en l’ensenyament de les labors i arts plàstiques, destacant-ne el pas per l’Escola Municipal d’Oficis per la Dona, rebatejada com a Escola Municipal Lluïsa Cura. Va ser ella qui endinsà al món de la punta les germanes Raventós, fundadores de l’Escola de Puntaires de Barcelona.
Aquesta faceta com a docent, va anar lligada de la seva tasca com a historiadora, teoritzant sobre l’art de la punta, atorgant-li un estatus que aleshores aquesta artesania no tenia. Els seus estudis van aparèixer en publicacions com Joventut, Art Jove o La Veu de Catalunya, així com al Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona, on va col·laborar com a documentalista del fons tèxtil. La seva contribució no només ha servit per emmarcar i conèixer les puntes a Catalunya, i a la resta d’Europa, sinó que és considerada una de les grans folkloristes catalanes.
La taula rodona sobre Adelaida Ferré i Gomis, organitzada per l’Associació Catalana de Puntaires, és gratuïta, i es recomana que es confirmi assistència al correu electrònic [email protected] o al telèfon 93 412 50 78 .