Tornaveu
Tota la riquesa dels fils, en la pròxima conferència de les puntaries
“La punta es pot definir com una mena de teixit elaborat amb fil de cotó, lli, seda i fins i tot or o argent. Per això, si hi ha un element absolutament imprescindible és el fil”, explica Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires. Per descobrir aquest món, la seva immensa riquesa de materials, colors i aplicacions, l’entitat ha convidat la historiadora de l’art Carme Espriu, que es dedica a buscar, recuperar i vendre fils que ja no es poden trobar en el mercat.

Fils de lli, de cotó o de paper, de niló, polièster o de raió, fils de sedes naturals importades del Japó, de llana d’alpaca, de vicunya, de crin de cavall, de pèl de camell i fins i tot de bissus marí (filaments daurats que produeixen certs mol·luscos), i també fils minerals de plata, or, ferro… A l’àmplia varietat de materials s’hi sumen els acabats i també immensa gamma de colors, que inclouen tons tan actuals i agosarats com corals, fúcsies, lapislàtzuli o pistatxos.

La riquesa de fils que es poden usar per fer puntes és enorme. Una de les grans expertes en aquest àmbit és Carme Espriu, historiadora de l’art i al capdavant de l’empresa Hilos y Agujas, a Mataró. Molt aficionada a les puntes i brodats des de jove, Espriu va posar en marxa el seu projecte fa uns set anys, quan va adonar-se que a l’hora de treballar puntes i brodats la gamma de fils era molt limitada, tant en materials com en colors (on només es treballava amb colors neutres i negres), i que hi havia molts fils oblidats o que ja no es podien trobar en el mercat, perquè les grans empreses de filatures els havien deixat de fabricar. Espriu importa fils d’arreu del món, a vegades ella mateixa s’encarrega d’anar a buscar-los (ha viatjat fins a set vegades al Japó buscant el millor tipus de seda natural) i fa les comandes a les filatures, que li proporcionen el material personalitzat.

A la conferència, a més de fer un recorregut pels diversos materials, Espriu parlarà sobre els tractaments i acabats que es poden donar als fils, com banys metal·litzats o el mercertizatge (que proporciona un acabat brillant, suau i resistent al fil), i els diversos usos que poden tenir.

La conferència Parlem de fils serà dilluns 29 de març a les 19 h en aquest enllaç, i serà oberta a tothom. També quedarà enregistrada al canal de Youtube de l’Associació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa