Tornaveu
Les rondalles d’Adelaida Ferré, 33è Premi Valeri Serra i Boldú

El 33è Premi Valeria Serra i Boldú de Cultura Popular, atorgat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Bellpuig i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, ha estat concedit a Laura Villalba per l’obra “Adelaida Ferré i Gomis, folklorista: l’art de brodar rondalles”.

L’acte de lliurament del guardó, dissabte 24 de març al Teatre l’Armengol de Bellpuig, va comptar amb la presència de la Directora General de Cultura, Associacionisme i Acció Culturals Maria Àngels Blasco.

Estructurat en dos blocs, l’estudi de Villalba comença estudiant els anys de formació de Ferré. El context històric i familiar, la instrucció que rep sota el mestratge del folklorista Rossend Serra, que tanta influència va exercir sobre ella, i la progressiva adquisició d’una mentalitat acadèmica i científica en la recopilació de la rondallística. La segona part del treball aglutina bona part d’aquest corpus dispers. Un treball d’anàlisi, fonamentat en la tesi doctoral “Adelaida Ferré i Gomis. Edició, catalogació i estudi del seu corpus rondallístic, defensada per la mateixa Villalba l’any 2014, que ofereix una visió global de la recerca desenvolupada per la folklorista.

Les folkloristes catalanes del segle XX

Adelaida Ferré pertany a un extens grup de dones folkloristes, moltes elles també alumnes de Rossend Serra a l’Escola d’Instituitrius i Altres Carreres, que no han merescut gaire atenció acadèmica: Sara Llorens, Joana Vidal, Maria Baldó, entre altres. Tota una generació que va concebre la difusió del folklore, no pas com a recerca popular, sinó com a branca d’erudició. No debades, Serra i Pagès, considerat el primer folklorista professional de Catalunya, va establir una estricta classificació de les rondalles en gèneres temàtics.

Tal com establien les bases del concurs, l’obra de Villalba serà publicada a la col·lecció Biblioteca Popular de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rosa M. Provencio a abril 07, 2018 | 00:17
    Rosa M. Provencio abril 07, 2018 | 00:17
    Adelaida Ferré va ser una gran dama barcelonina que va deixar un llegat impressionant en el tema puntaire. Va catalogar les puntes dels Museus barcelonins que actualmente estant al Museu Etnològic procedents del Poble Espanyol; va empènyer les germanes Raventós a formar l'Escola de Puntaires de Barcelona; va dissenyar i realitzar puntes; va participar en congressos internacionals en representació de l'Ajuntament de Barcelona... Una dona polifacética i gran desconeguda per tothom que ha deixat un llegat importantíssim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa