Tornaveu
Les puntaires celebraran de l’1 al 3 d’octubre a Platja d’Aro la Diada de la represa

Després de l’any gairebé en blanc i l’edició anterior cancel·lada, les puntaires catalanes es retrobaran el primer cap de setmana d’octubre per celebrar la seva tradicional Diada, que arriba a la 34a edició. Seran tres dies d’exposicions, conferències, tallers, mercat de materials, concursos i també concerts i sardanes, amb els quals volen certificar la represa del món puntaire.

Enguany, la 34 edició de la Diada espera reunir unes 500 artistes de les puntes, una xifra que és, aproximadament, la meitat del que venia sent habitual en anys anteriors. No serà, per tant, la diada més participativa ni concorreguda, però sí “serà, potser, la Diada més important que s’hagi fet”, destaca Rosa Maria Provencio, la presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires (ACP) és la represa de les nostres activitats. Ho havíem de fer, perquè l’any passat es va anul·lar gairebé tot, i des de l’estiu només hem pogut fer algunes poques trobades limitades i reduïdes”.

Serà una Diada “molt festiva”, explica Provencio, i tindrà per primera vegada un format de tres dies, i s’estendrà a tres espais del municipi, la plaça Major, l’Ajuntament i l’Avinguda de S’Agaró. Les activitats començaran divendres, amb la inauguració d’una mostra de puntes i del concurs-exposició de punts de llibre fets amb puntes, inspirats en una de les rajoles del passeig de la localitat.

Dissabte hi haurà tallers, una conferència sobre la història de la punta a Catalunya, a càrrec de Rosa Maria Provencio, la inauguració del tradicional mercat de botigues especialitzades en puntes i una actuació de la Coral de la Vall d’Aro.

Diumenge, jornada central

Els actes centrals seran diumenge al migdia, a la plaça Major, amb el lliurament dels premis al concurs, el relleu del testimoni de la Diada a Piera –que acollirà la pròxima edició– i, com a novetat destacada, la reestrena de la sardana A la puntaire, composta per Martí Deprius l’any 1927, amb la cobla La Flama de Farners i la direcció del besnet del compositor, Albert Deprius.

Per Provencio, aquesta col·laboració entre entitats de diferents àmbits festius de la cultura popular és fonamental. En trobades anteriors, les puntaries han compartit activitats amb els amb geganters o han fet puntes amb pètals de flors, amb la intenció d’unir esforços i fer arribar la cultura popular a més gent.

La presidenta de l’ACP explica que espera que la cita serveixi per impulsar les puntes a Platja d’Aro, “on curiosament no hi ha cap entitat puntaire”.

Consulta aquí el programa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa