Tornaveu
L’Associació Catalana de Puntaires celebra 30 anys en la 31a Diada de la Dona Puntaire

Entre el 18 i 20 de maig, l’Arboç acollirà la 31a Diada de la Puntaire de Catalunya. No serà una edició qualsevol, ja que s’hi celebrarà el 30è aniversari de l’Associació Catalana de Puntaires (ACP), que ha volgut celebrar aquesta efemèride convidant altres col·lectius de cultura popular a compartir la seva joia. Aquest any, les 1.500 puntaires que se citaran diumenge 20 al Parc de Sant Llucia de l’Arboç (10:00h) no monopolitzaran, el protagonisme de la jornada. L’hauran de compartir amb la confecció d’una catifa floral amb motius puntaires, a càrrec de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, i la celebració del 1è Aplec de Gegantes Puntaires de Catalunya, organitzat per la Colla de Gegants i Nans de l’Arboç.

Per celebrar les tres dècades d’existència, l’ACP ha decidit allargar la Diada Puntaire a tot un cap de setmana. La conferència Les Puntes de Coixí al Penedès, divendres 18 (19:00h) a l’Auditori Municipal, trencarà el gel de la programació. L’antropòloga Maria Carme Rafecas parlarà sobre com s’ha practicat tradicionalment aquesta tradició en les llars, i antigament també en els carrers, de la comarca. A continuació, hi haurà un col·loqui amb diferents personalitats del món puntaire i el patrimoni penedesenc: Rosa Maria Provencio, presidenta de l’ACP; Sergi Sedó, director del Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç; Albert Tubau, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs; Joan Sans, alcalde de l’Arboç; i Mercè Ribas, directora de l’Escola Puntaire de l’Arboç

Precisament la Mestra Artesana Mercè Ribas, conjuntament amb Montserrat Rebés, presentaran el llibre La Punta de l’Arboç, dissabte 19 a l’Auditori municipal. A continuació, l’Ajuntament de l’Arboç i l’Associació Catalana de Puntaires realitzaran homenatges i reconeixements a destacades puntaires arbocencenques. Finalment, tots els assistents podran visitar gratuïtament el Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç, responsable de custodiar més de 500 peces (mocadors, ventalls, jocs de llits, mantellines, o tapets, entre altres).

Podeu consultar els horaris de la XXXI Diada de la Dona Puntaire en el programa oficial de les jornades

Les puntes arbocenques, un patrimoni reconegut mundialment

Arboç va ser l’únic poble penedesenc on la punta de coixí s’ha comercialitzat. Des del primer quart del segle XIX té renom mundial en els cercles puntaires. Les puntes fetes al municipi, caracteritzades per una major sofisticació de la tècnica, segueixen decorant els palaus de molts països. En just reconeixement, el Consorci de Comerç Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya va declarar la punta arborcenca com a Ofici Singular (2010).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa