Tornaveu
Els treballs i els artistes puntaires més reconeguts d’Europa es trobaran a Arenys de Mar
Associacions i escoles de puntes de Catalunya, França, Polònia, Itàlia, Eslovàquia i República Txeca es trobaran el quart cap de setmana d’abril per celebrar la 5a Fira Internacional de Puntes. L’esdeveniment, que oferirà venda de productes, cursos, tallers i exposicions, aposta per conjugar la rica tradició puntaire del municipi amb la creació i la contemporaneïtat, i explorar el diàleg de les puntes amb altres expressions artístiques.

Amb dos anys de retard per la pandèmia, Arenys de Mar recupera aquesta cita bianual, que convertirà el municipi del Maresme en la capital puntaire durant tres dies. La fira se celebrarà en dos espais, el Museu Marès de la Punta i el centre cultural El Calisay, que serà l’epicentre, on durant tres dies les associacions i escoles de puntes més destacades d’Europa mostraran les seves creacions i l’àmplia diversitat d’estils i tècniques de treballar les puntes.

L’Associació Catalana de Puntaires participarà amb un estand dedicat a Gaudí amb puntes inspirades en les seves obres, entre ells, una peça de la Casa Batlló i una altra que recrea els bancs del Park Güell, que serà la primera vegada que s’exposarà. Hi haurà també cursos de joieria amb puntes i de punta extremenya i un taller de puntes contemporànies, demostracions i venda de producte.

De la punta de ret fi a les creacions contemporànies

Al mateix centre cultural es podrà visitar l’exposició Les fades de la comptessa Ermessenda, una proposta de les Puntaires de Girona que recrea les trementinaires i fades dels boscos de la vall del monestir de Sant Daniel, combinant les puntes amb l’art floral, i que beu de la tradició i les creences populars de la zona.

Per una altra banda, el Museu Marés acollirà Encaixando lembranzas, d’Ana Rosa Lista, una de les puntaires més destacades de Galícia, especialitzada en el dibuix amb puntes de coixí monuments i personatges de la tradició gallega.

L’esdeveniment és també una oportunitat per descobrir l’art de la punta d’Arenys, o ret fi –una punta de color blanc realitzada amb cotó o lli sobre fons de tul–, i també la rica i àmplia tradició puntaire del municipi, un art que es remunta al segle XVII i que en el segle següent va convertir la Costa de Llevant en l’epicentre d’un pujant negoci, que venia les seves creacions a la Cort i a la noblesa, i s’exportaven a tota Espanya, a Europa i fins i tot a Amèrica.

La fira clourà diumenge al matí amb la Trobada de Puntaires, organitzada per l’Associació de Puntaries Flor d’Alba d’Arenys de Mar, que també obrirà aquests dies el seu local (al carrer de l’Església, 35) per mostrar els seus productes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa