Tornaveu
Tret de sortida a la temporada de pessebres vivents, que arribarà a més de quaranta municipis
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya ha presentat aquest dissabte 19 de novembre a Joanetes (La Vall d’en Bas) la nova temporada de representacions. Després de dos anys molt castigats per la pandèmia (amb la majoria de pessebres cancel·lats el 2020 i amb restriccions en l’edició següent), enguany es recupera la normalitat i es preveu arribar als 130.000 visitants que es van aconseguir el 2019. Durant l’acte també es va estrenar el curtmetratge ‘T’esperem’, que reivindica la capacitat de cohesió social que fan els pessebres.

Les representacions de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya s’estendran enguany a 43 poblacions del país. La temporada s’estrenarà el dijous 8 de desembre a Santa Pau (la Garrotxa) i Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), i el cap de setmana s’hi sumaran el de Prullans de Cerdanya (l’únic que es fa en aquesta comarca), Viladecans i Sant Fost de Campsentelles els dies següents. Les representacions s’allargaran fins al 15 de gener, i entre elles hi trobarem des de pessebres molt longeus, com els de Castell d’Aro, Els Prats de Rei, Sant Fost de Campsentelles, Sant Martí de Llémena i Tona, amb més de mig segle d’història, fins a altres més recents, com el de Sant Jaume dels Domenys, Món Sant Benet o Vila-sacra.

Els pessebres reivindiquen la tradició, l’espectacularitat, el patrimoni i la participació. Els muntatges tornaran a involucrar multitud de persones (a vegades, pobles sencers) i de nou convidaran a descobrir paratges naturals i històrics emblemàtics, com els nuclis antics de Pals o de Castell d’Aro o de Bàscara (que enguany celebra els 50 anys), el monestir de Sant Salvador de Breda, Les Torres del Castell de Fals, l’aqüeducte del segle XVII del Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa, o també el nucli despoblat de Vandellòs, amb el pessebre de la Masia de Castelló.

La Federació posarà a la venda aquesta temporada 125.000 entrades, la meitat de les quals ja es poden adquirir de forma anticipada per internet al web de l’entitat. La resta es podran adquirir presencialment a les taquilles de cada pessebre vivent.

La trobada de Joanetes va servir també per presentar el vídeo ‘T’esperem’, rodat a Joanetes, amb el qual l’entitat vol donar a conèixer la singularitat d’aquesta tradició nadalenca arreu del país i també fora de Catalunya. Dirigit per Adrià E. Goy, el curtmetratge destaca els valors que hi ha darrere de l’organització de qualsevol pessebre –com la capacitat d’aglutinar poblacions senceres, crear vincles de pertinença amb el territori o fomentar la cohesió i la integració social– i reivindica també la feina d’entitats, figurants, personal tècnic i voluntaris que el fan possible cada any.

La presentació va comptar amb la presència de Lluís Juvanteny, president de l’Associació Pessebre Vivents de Joanetes; Àngels Serentill, presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya; Lluís Puig, diputat al Parlament de Catalunya (en connexió telemàtica des de Brussel·les); Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa; Josep Calatayud, director de Cultura dels Serveis Territorials a Girona; Adelaida Moya, directora general de Cultura popular i Associacionisme cultural i Lluís Amat, alcalde de La Vall d’en Bas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa