Tornaveu
Tret de sortida a la campanya de pessebres

Després serà el torn de la missa a l’església parroquial de Sant Joan de Vilassar, i a la mateixa hora com a activitat alternativa es podrà gaudir d’un sainet de teatre a la sala Carrau i un concert de la coral. Posteriorment, a les 12h es visitaran les exposicions de pessebres, i després d’una visita al casc antic de la vila, els participants es dirigiran al mercat de la Flor per fer un dinar de germanor. I per acomiadar la trobada, el tradicional intercanvi d’obsequis entre les entitats assistents i el lliurament del fanalet a l’associació que ha organitzat la trobada l’enguany.

“Amb aquesta trobada fem el tret de sortida a la nostra temporada, l’inici de curs dels pessebres, perquè el 4 d’octubre és Sant Francesc d’Assís, el nostre patró, i és una tradició que fa cinc dècades que es produeix”, explica a Tornaveu el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català. “Després d’aquesta trobada comencem el cicle de preparació per al Nadal, i aprofitem per trobar-nos el màxim nombre d’associacions per intercanviar projectes, perspectives i idees. Som 67 associacions a Catalunya i a les Balears, amb prop de 15.000 socis, i comptem que a la trobada hi haurà una trentena d’associacions i unes 300 persones”, afegeix.

Però el relleu generacional està assegurat, en la tradició pessebrista? L’Albert reconeix que “costa molt, tot i que comença a haver-hi gent jove, però és un món que, a diferència dels castellers, sempre ha estat més de jubilats i gent gran”. De fet, afegeix, “a la gent gran els costa més de veure que hi ha altres idees, altres formes de fer pessebre, i sempre hi ha una polèmica sobre si cal mantenir la tradició estrictament o es poden modernitzar els pessebres”. Personalment, veu com a positiu que alguns joves hagin començat a fer pessebres “que responen a les noves realitats de la societat”. I encara un altre apunt: “comencem a tenir dones presidentes d’associacions de pessebres, una gran notícia perquè aquest món ha estat tradicionalment dominat pels homes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa