Tornaveu
Tradició, patrimoni i futur dels pessebres en el 60è Congrés Nacional d’Espanya a Segòvia

El congrés ha celebrat tres dies d’activitats de tradició, patrimoni i gastronomia, amb xerrades, presentacions, mercat artesanal i, visites a pessebres disposats per a l’ocasió en diversos temples i espais de la vila, en una de les rutes de pessebres més grans de Castella i Lleó. També ha servit per posar en comú experiències i noves tendències en aquest àmbit.

El pessebrisme, camí de la Unesco

Un dels temes destacats de la trobada va ser la inclusió del pessebrisme a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco, una meta amb la qual treballa la Federació Internacional de Pessebristes, la Un-Foe-Prae, i que impulsen especialment Espanya, Àustria, Itàlia i Eslovènia. Pel seu president, Albert Català, aquest reconeixement és important perquè significa “la salvaguarda del patrimoni immaterial per a futures generacions”.

En aquest sentit, les federacions pessebristes i les entitats de la Un-Foe-Prae van acordar la creació d’un Consell de Federacions com a plataforma de coordinació i interlocució davant el Ministeri de Cultura i la Unesco.

Franciscus 2023

La trobada a Segòvia també va servir per posar en marxa el XXII Congrés Internacional Franciscus 2023, amb la presentació del cartell –obra de l’artista i pessebrista sevillà José Àngel García–, que se celebrarà del 29 d’octubre al 4 de novembre de l’any vinent a Andalusia. L’esdeveniment, que espera reunir més de 600 persones (entre col·leccionistes, experts i aficionats del pessebrisme) d’una vintena de països, commemorarà els 800 anys del primer pessebre de la història, atribuït a Sant Francesc d’Assís, en una cova a Greccio (Itàlia).

Els organitzadors confien que la cita serveixi per donar un impuls a la candidatura a la Unesco i també per visualitzar el pessebrisme en l’àmbit internacional, mostrant que és una expressió de cultura popular viva i actual.

A més de la presència d’Albert Català, el congrés va comptar amb els representants de les quatre entitats de l’estat espanyol que formen part de la Un-Foe-Prae: Ramon Albornà, de la Federació Catalana de Pessebristes; Maria Antonia Martorell, de la Federació Espanyola; Josep Maria Porta, de l’Associació de Barcelona, i Maria Castillo, de l’Associació Pessebrista de Guipúscoa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa