Tornaveu
Tota la feina que hi ha darrere un pessebre

Tres, dos, u: el Working progress de pessebres ha començat al Centre d’Artesania de Catalunya (Carrer Banys Nous, 11, de Barcelona). L’exposició permet veure com els sis grups de pessebristes convidats creen els seus diorames. Així doncs, el públic que assisteixi a l’exposició que no s’esperi trobar els diorames ja exposats, en una primera fase, que s’allargarà fins al 15 de desembre, podrà veure els grups de pessebristes construint-los. Els tindrà a l’abast per veure de quina manera treballen els materials, com cuiden l’escenografia, il·luminen les peces… Posteriorment, del 16 al 10 de gener, el visitant ja podrà veure les exposicions acabades, tot i que es projectarà un audiovisual que mostrarà tot el procés, ja que durant la construcció dels pessebres un equip de gravació enregistrarà el dia a dia dels pessebristes.

“El públic, que té l’oportunitat de realitzar tantes visites com vulgui a l’exposició, veurà tot el procés, la feina que hi ha al darrere dels pessebres artesans com els que exposarem”, ha explicat en la inauguració de l’exposició Albert Català, president la Federació Catalana de Pessebristes. Així doncs, com a bon working progress el dia la inauguració, dijous 19 de novembre, a l’exposició no hi havia cap pessebre: sinó els sis espais que cada federació que participa en la iniciativa tindrà per construir-hi el seu pessebre. Demà potser hi haurà alguna estructura, i demà passat, la molsa… i així successivament. “Tenim dos objectius: d’una banda apropar el pessebre a tothom, però també volem reivindicar les diferències entre el pessebre popular que es fa en una tarda. Working progress de pessebres situa el pessebrisme català com a art i tradició”, explica Català, satisfet d’una exposició que a més, permetrà aprofundir en les característiques de cada pessebre, ja que el públic veurà les diferències entre pessebres, per exemple, l’Associació Pessebrista de Banyoles adapta els colors terrossos i groguencs que adopta el fullatge de la zona al pessebre.

Preguntes amb resposta

L’exposició busca la complicitat amb l’espectador, que podrà fer preguntes als pessebristes i fins i tot podrà agafar alguna idea pels seus pessebres de petit format. “A l’associació fem diversos cursos, i ens agradarà que els visitants se’ns apropin i ens facin preguntes”, explica Jordi Capella, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, una de les associacions que participen en l’exposició, i que com la resta d’associacions té quatre dies adjudicats per construir el pessebre. “Ens hem repartit la feina i per aquest diorama hi treballarem unes quatre persones de l’associació”, afegeix Capella, president de l’associació pessebrista més antiga del món, amb 153 anys d’existència.

Possiblement una de les preguntes que el públic no iniciat més farà als pessebristes la diferència entre pessebre i diorama. El diorama són escenes de la Bíblia, i que disposen els seus elements tenint en compte les lleis de la perspectiva: el fons estarà format de cases i figuretes més petites, que no pas l’escena que succeeix en primer terme. Mentre que el pessebre habitual no té aquesta voluntat d’il·lusió òptica, i a més recrea sempre l’anunciació, el naixement i l’adoració dels reis. “A tot el món, la tècnica dels diorames s’anomena Escola de Barcelona, en honor d’Antoni Moliné, que va posar les bases dels diorames”, explica Capella.

L’Associació de Pessebristes de Barcelona és una de les associacions que juntament amb l’Associació de Pessebristes de Banyoles, l’Agrupació Pessebrista de Parets del Vallès, l’Associació Pessebrista de Tarragona, el Grup Pessebrista de Castellar del Vallès i l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa.

Una app per localitzar totes les exposicions

Amb motiu de la inauguració del Working progress de pessebres, la Federació Catalana de Pessebristes ha presentat una nova aplicació per a mòbils amb informació de totes les exposicions de pessebristes federats. “Podràs anar d’excursió i consultar amb l’aplicació quines exposicions tens més a prop, amb una fitxa amb els horaris, el contingut…”, ha presentat Català, que també ha aprofitat per presentar el número sis de la revista Naixement, una revista de pensament al voltant del fet pessebrista que edita la Federació Catalana de Pessebristes.

“És una federació que presenta propostes innovadores i que té molt de futur al davant, enllaçant tradició amb propostes que atrauen el gran públic”, ha resumit amb encert Francesc Fabregat, cap de cultura popular de l’Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa