El Museu del Pessebre de Catalunya ja és una realitat. L’acte d’inauguració, dissabte 15 de desembre (13:00h) a Montblanc (Carrer dels Solans, 22-24), comptarà amb la presència de la consellera de Cultura Laura Borràs, l’alcalde de Montblanc Josep Andreu, i el president de la Federació Catalana de Pessebristes Albert Català.
L’equipament consta de quatre plantes, tres de les quals dedicades a exposicions. En la planta baixa s’hi exposaran pessebres de Montblanc i de la Federació Catalana de Pessebristes (FCP). En aquest sentit, Català espera que les noves instal·lacions serveixin per a estrènyer els vincles de totes les entitats pessebristes del país. La primera planta serà la predilecta pels amants del calvari, que hi trobaran 34 obres d’aquest gènere pessebrístic. La segona planta estarà dedicada monogràficament les obres de Joan Mestres i Baixas, reconegut mestre pessebrista mort fa cinc anys. Finalment, en la planta superior s’hi duran a terme tasques de restauració i recerca.
La història del pessebrisme a Catalunya a través de la nissaga Castells
Durant la inauguració del Museu es presentarà el llibre GERMANS CASTELLS, art i figures per al pessebre, de Ramon Albornà i Ismael Porta. L’obra és una aproximació al fet pessebrístic des del vessant històrica i artística. El llibre se centra sobretot en la nissaga dels Castells, una família estretament lligada a la història del pessebrisme a Catalunya, que ha tingut també repercussió internacional en el món del pessebrisme com és el cas de la introducció del diorama, destaca en la introducció del mateix llibre el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig.
Els autors del llibre assenyalen que les figures de pessebre de la família Castells han estat durant les darreres dècades els protagonistes dels pessebres catalans, tant a les exposicions nadalenques de pessebres dels pobles i ciutats, com en moltes cases.
La història pessebrista de la nissaga dels Castells arrenca amb l’avi Martí, en Martí Castells i Martí, imatger especialitzat en la talla de fusta. D’aquí neix l’empresa familiar amb els seus fills Joan, Josep i Martí Castells i Martí. L’empresa ha continuat amb la feina de dos dels seus nets, Joan i Martí Castells Badia.
El director del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, Josep Fornés, assegura en el llibre que els Castells van aconseguir atendre i abastir una demanda creixent i continuada de figures en el mercat. Això va afavorir la consolidació i extensió del pessebrisme a Catalunya.
Els tres germans van portar la producció discreta de figures del seu al primer nivell i van assolir un gran reconeixement en el món del pessebrisme. Aquest reconeixement segueix gràcies al treball de Joan i Martí, fills d’en Josep.