Tornaveu
Rubí acull la 47a edició de la Trobada anual de pessebristes

Diumenge 8 d’octubre a Rubí tindrà lloc la 47a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, una cita que promou la germanor entre els pessebristes federats a la Federació Catalana de Pessebristes i que suposa el tret de sortida de la temporada pessebrista. “És una trobada festiva que sempre fem als voltants del dia 4 d’octubre, Sant Francesc, el patró dels pessebristes, ja que es considera que va fer el primer pessebre el 1223 a Grezzo, Itàlia”, exposa Albert català, president de la Federació Catalana de Pessebristes.

La celebració a Rubí coincideix amb la commemoració del centenari del 1r Concurs de Pessebres, organitzat per part del rector de la parròquia de Sant Pere, el Dr. Guardiet. El concurs va ser una de les primeres accions dutes a terme per tal de revitalitzar la cultura popular catalana a la ciutat, ja que després es va crear l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la sardana…. És per aquest motiu que enguany l’Associació de Pessebristes de Rubí són els amfitrions d’una trobada, i encara més justificat que mai s’ha buscat la complicitat de la resta de la cultura popular del poble. “Sempre fomentem la col·laboració entre les entitats de les viles que acullen la trobada”, afegeix Català.

Així doncs, la trobada començarà a les 8h amb la visita de l’exposició Procés de creació Nadal 2017 de l’Associació Pessebristes de Rubí, seguit d’un esmorzar de germanor, que continuarà amb una actuació de ball de gitanes a càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí. A les recepcions oficials, seguirà una conferència a càrrec de l’historiador local Eduard Puigventos i les visites d’exposicions realitzades per a l’ocasió.

Com és habitual hi haurà una misa a l’Esglèsia Sant Pere de Rubí (12:30h), en honor a Sant Francesc d’Assís, però abans hi haurà una cercavila amb els membres de l’esbart i El Grup de Geganters de Rubí. Després de la missa, s’ha programat una visita al Museu Etnogràfic Vallhonrat. Després del dinar de germanor, s’entregaran els records i la presentació del retallable fet amb la col·laboració del Club Súper 3, que les associacions entregaran als més petits de la casa, si els ensenyen el carnet del club en les visites a les exposicions realitzades per Nadal. “Enguany és un retallable molt divertit i amb un puntet reivindicatiu”, exposa satisfet Albert Català.

A la darrera trobada, celebrada a Castellterçol es va passar el fanalet d’amfitrions de la trobada a l’Associació de Pessebristes de Rubí, que durant tot l’any l’han tingut i que el traspassaran als membres del Grup Pessebrista de Manresa, que seran els amfitrions de la propera Trobada Anual. D’acord amb el caire festiu de la trobada, són les entitats federades les que presenten candidatura a l’Assemblea General dels pessebristes per dur a terme la Trobada.

Segona edició del working progress

La trobada també serà l’ocasió escollida per Federació Catalana de Pessebristes de presentar nous detalls de la segona edició del Working progress de pessebres, una exposició que permetrà la participació i implicació del públic assistent. El Centre d’Artesania de Catalunya (carrer Banys Nous, 11) serà l’escenari on des de mitjans de novembre diversos pessebristes crearan els seus diorames de cara al públic, per tal que aquest pugui seguir tot el procés de creació.

D’aquí ve el nom de working progress, és a dir, un treball en marxa, que permetrà conèixer, durant les primeres setmanes de novembre les interioritats del treball dels pessebristes. L’exposició continuarà fins any nou, però a partir de desembre els diorames ja estaran acabats. Des de Tornaveu informarem amb més detalls d’una iniciativa que fa dos anys va resultar tot un èxit i va mostrar un cop més la vitalitat i innovació del gremi dels pessebristes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa