Tornaveu
Per la Candelera es retira el pessebre, i es pensa ja en el següent

Les exposicions pessebristes encaren la seva recta final, si bé moltes ja han tancat portes, encara hi ha algunes que es poden visitar. La tradició mana retirar el pessebre per la Candelera, el 2 de febrer, però aprofitant el cap de setmana, fins al 4 de febrer algunes exposicions encara es podran veure.

La temporada ha estat molt participativa amb exposicions que han rebut més de 50.000 persones com la de Terrassa, o la d’Olot, amb 60.000 visites. Pel cap baix, entenent un cert marge d’error, les exposicions al llarg del país han rebut milió i mig de visitants. Hi ha 66 entitats dins la Federació Catalana de Pessebristes, i hi ha hagut un total de 120 exposicions.

Working progress de pessebres

A banda de les exposicions organitzades per les entitats federades la Federació Catalana de Pessebristes ha organitzat la segona edició del Working Progress de Pessebres, una exposició que permet veure la feina dels pessebristes. Dividida temporalment en dues parts, la primera consisteix en el fet que el públic visiti la mostra, que ha repetit ubicació en el Centre d’Artesania de Catalunya (Carrer dels Banys Nous 11, Barcelona), mentre els diversos grups pessebristes estan construint els seus diorames. Passada la primera fase l’exposició té una segona inauguració amb les creacions ja fetes, que enguany s’ha perllongat fins al 14 de gener.

“La participació ha funcionat millor que la darrera edició, han entrat 9.641 persones, segons fonts del Centre d’Artesania de Catalunya. Estem molt satisfets, ara bé, encara hem d’aconseguir que tothom que vulgui entrar a l’exposició entengui que el fet de veure’ns treballar, no vol dir que la mostra encara no ha obert les portes, sinó que nosaltres formem part de l’exposició”, explica Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes. Amb tot, Català es mostra satisfet, perquè en comparació a l’anterior edició, més gent ha entrat a l’exposició i s’ha mostrat molt interessada, han fet preguntes i han interactuat amb els pessebristes. De tota aquesta experiència se n’ha fet un audiovisual. Podeu consultar el de la primera edició, fent clic aquí. “Podem afirmar que el Working progress de Pessebres es reafirma com una exposició bianual, i per tant, per la temporada de Nadal del 2019, hi haurà una nova edició, que en serà la tercera”, afirma Català.

Exposicions clàssiques i innovadores

El pessebre del Museu Frederic Marès, de Barcelona, és una altre diorama que ha rebut moltes visites, per l’atractiu de la composició i per com el patí de l’emblemàtic Museu havia recreat un bosc. Una altra iniciativa que tindrà continuïtat l’any vinent i que ha ofert un espai per a la tradició pessebrista a Barcelona. No debades, Barcelona ha estat capdavantera en l’art de fer pessebres, ja que internacionalment s’anomena Escola de Barcelona, la manera de realitzar diorames que respectin la il·lusió de perspectiva frontal.

Una altra exposició, de tall clàssic però innovadora en la seva concepció, ha estat la de diorames de Mont-ras, que ha canviat els escenaris habituals en què es representen les escenes del naixement, l’adoració dels Reis o l’anunciació dels Pastors i ha ubicat aquestes escenes dins dels castells més representatius del Baix Empordà (Begur, Cap-Roig, el famós castell del Púbol, que Dalí va comprar per regalar a la seva musa Gala…). Davant l’èxit, l’exposició, que havia de tancar portes el 14 de gener, ha prorrogat i es pot visitar fins diumenge 4 de febrer a l’Ajuntament de Mont-ras. De la mateixa manera l’exposició de Castellar de Vallès tancarà les seves portes el 4 de febrer, així com d’altres, que es poden trobar a l’aplicació de mòbils de la Federació Catalana de Pessebristes, PessebresCAT.

Sense ser una exposició cal destacar que la federació ha participat amb el Som Cultura Popular 2018, oferint dissabte 27 de gener un taller per a nens de creació de figures a càrrec de l’artista escultor Marçal Casanoves. El figuraire creava un barrufet per a cadascun dels nens que han participat, a més els ensenyava a modelar figures amb les tècniques artesanals amb què es creen les figures del pessebre. “Els nens podien fer figures del que volguessin, i tots se n’anaven ben contents. De fet, es van gastar totes les peces de fang que havíem portat”, explica satisfet Català.

Un any de biennal

A punt de tancar la temporada de pessebres de l’hivern 2017-2018, ja se’n prepara la propera i proposarà un bon nombre d’activitats, ja que “toca biennal” i recaurà a Vilanova i la Geltrú, que enguany es dedicarà als diorames de grans dimensions.

A més, al llarg d’aquest any es consolidarà el carnet de pessebrista, una iniciativa llençada el nadal del 2018 i que permetrà als pessebristes d’entitats federades a la federació Catalana de Pessebristes gaudir d’avantatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa