Tornaveu
La igualtat de gènere arriba als pessebres catalans

Aquesta és la proposta del figurista Carles Dresaire, que fa una proposta revolucionària perquè el feminisme arribi als nostres pessebres aquest Nadal. Es tracta d’una col·lecció de figures que aposten per fer present la paritat en les activitats que desenvolupen. Com explica l’autor, els rols de gènere estan molt presents en les figures del pessebre. Els pastors normalment són homes i les dones renten o donen de menjar a les gallines. Però ja no hi haurà excusa per no tenir un pessebre paritari mantenint figures molt tradicionals amb rols de gènere poc clàssics: una pescadora i un home que renta la roba.

Les figures que ha produït La Parada d’en Carles, de la Fira de Pessebres i Ornaments de Mataró, estan fetes de resina, són de 8 cm i estan vestides en estil hebraic. “Sempre he intentat des de la meva parada de figures que la gent pugui donar un toc personal al seu pessebre. Després de segles en que només sigui la dona qui ha rentat, ara ja l’acompanyarà un home, fent, en les mateixes condicions que la dona, les feines domèstiques. Així ella pot anar a gaudir de la pesca”, explica el seu autor.

El pessebre és una tradició que evoluciona incorporant en la seva representació els elements que formen part de la societat. És habitual veure com amb la representació del naixement de Jesús i especialment amb el pessebre s’expressen preocupacions pròpies de la societat que el fa. I en aquest sentit, una societat que clama per la igualtat entre homes i dones ha de poder incorporar aquesta visió en

els pessebres. I de fet, com explica l’autor de les figures, ja fa uns anys que alguns escultors de figures han començat a representar a sant Josep exercint activament el rol de pare. Enguany, els pessebres podran incorporar un element més que expressa la paritat en els rols i en les tasques. Valdrà la pena incorporar aquesta visió de gènere en un element de la cultura popular tan important a casa nostra, i sobretot, tan estimat pels més menuts de la casa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lolita Margarit a novembre 09, 2018 | 19:04
    Lolita Margarit novembre 09, 2018 | 19:04
    Sempre hem vist a sant Josep portant el Nen Jesús a coll. Es el model ideal pels homes que no denigren a l´esposa , avanç de fer mal a la dona medita sense parar fins aconseguir fer la voluntat de Déu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa