Tornaveu
La Fira de Santa Llúcia quan la plaça Nova tenia personalitat

Els darrers 50 anys han deixat una transformació excepcional al barri de la Catedral de Barcelona, i especialment, a la plaça Nova. Han desaparegut els comerços de tota la vida, molts veïns han hagut de marxar de la zona i el turisme massiu és una realitat diària. La gentrificació ha deixat una fesomia totalment diferent de la que hi havia tot just fa unes dècades, però entre aquell barri i el d’avui hi ha un fil conductor que sobreviu, la fira de Santa Llúcia. L’exposició Perquè avui és Santa Llúcia… Pels volts de la plaça nova…, que es podrà veure a partir d’aquest dijous 30 de novembre a les 20h a la Casa dels Entremesos, pren com a fil argumental la Fira de Santa Llúcia al barri de la Catedral des de la perspectiva de l’ocupació de l’espai urbà i les experiències dels veïns del barri, ja que el seu cicle vital queda marcat per les festes, les fires i els mercats, que donen vida i riquesa als seus carrers i places, però que també els aboquen a la invisibilitat que comporta la centralitat. A més, repassa les transformacions urbanístiques, que també afecten la Fira i tenen una incidència dramàtica en la vida del barri de la Catedral, el Barri Perdut.

En Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc, explica a Tornaveu que el títol de l’exposició fa referència als primers versos del Romanç de Santa Llúcia de Josep Maria de Segarra: “Perquè avui és Santa Llúcia, dia de lany gloriós, pels volts de la Plaça Nova, rondava amb la meva amor”: “El recorregut es fa a través de les emocions dels veïns, però també de les diferents ubicacions de les fires de Nadal a la Barcelona vella i, especialment, al barri de la Catedral. Hi queda reflectida la seva evolució i el seu pes social i comercial”, relata en Xavier, que també posa de manifest la importància de la fira “des de la perspectiva dels efectes que les reformes del barri tenen sobre la seva instal·lació i la seva evolució, i tot i que donen vida i riquesa els seus carrers i places, també aboca els veïns a la invisibilitat que comporta convertir-se en el centre de la ciutat”.

Com explica Cordomí, aquesta és la sisena exposició que l’associació de Festes de la Plaça Nova, i s’inclou en el marc de la celebració dels 425 anys del naixement de l’associació. L’aventura associativa del barri comença l’any 1519, quan, després de diverses plagues de pesta els segles anteriors, Sant Roc va ser declarat patró de la ciutat. I cinquanta anys després es va renovar el vot, de manera que es va establir el compromís de celebrar la seva festa amb un seguici corporatiu, una missa pròpia i altres solemnitats. Els veïns del barri de la Catedral, molt agraïts per haver estat protegits de la pesta bubònica de l’any 1589, van constituir la Confraria de Sant Roch de la Plassa Nova i, des d’aquell mateix any, van celebrar festes en el seu honor. La tradició s’ha mantingut i enriquit durant quatre segles superant moltes adversitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa